Tags

, , ,

Nummer  122
Artiest  Maarten van Roozendaal
Titel  Maaltijd
Jaar  1999
Wikipedia  Maarten van Roozendaal
Website  Maarten van Roozendaal
Tekst  Vagalume

Deze lijst is op een bepaald moment vastgesteld. En dan gaat de tijd verder. Helaas soms. Want Maarten van Roozendaal is ons ontvallen. En dat is doodzonde. Een van de beste tekstschrijvers van Nederland maakt geen liedjes meer. Het grote publiek heeft hem nooit leren kennen. Ze weten niet wat ze missen.

Het is lastig om Maarten van Roozendaal in een hokje te stoppen. Nederlanders doen dat graag, komen dan met termen als cabaret en kleinkunst. Nooit een goede dekkende titel. Is ook niet nodig. Je moet hem gewoon beluisteren en voor je zelf bepalen waar je hem in de CD-kast plaatst. Op welke Spotify-playlist hij het beste past.

Zelf ben ik ontzettend blij dat ik hem live heb zien spelen. In dat kleine theater in Nijverdal, lullig zaaltje, personeelsfeestje op de tribune, niet uitverkocht, naast mij een enkele fan, maar wel gewoon een prachtige avond er van maken.

Hij won prijzen, met name voor het schitterende Red mij niet. Maar hij schreef veel meer prachtige liederen. Begeleiding was meestal sober, piano en soms de staande bas van Egon Kracht. Zo vele indrukwekkende teksten, geweldige observaties, herkenbare situaties.

Mijn favoriet is onderstaande ‘Maaltijd’ van het album Kerstmis in April. Het kerstdiner zoals elke familie dat kent. En de gesprekken die daar bij horen. De ongemakkelijke manier waarop we soms met elkaar omgaan. Alles komt samen in dit ene nummer. Kippenvel.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.