Tags

, , , , , ,

16-025Martin Walser – Tod eines Kritikers

Een van de mooiste programma’s op de Duitse televisie was jarenlang het boekenprogramma van Marcel Reich-Ranicki. Een uur, anderhalf uur praten over boeken, midden op de avond. Niet voor te stellen in Nederland, maar daarom des te mooier. De presentator was een oude Joodse criticus die de gave had om je naar de boekhandel doen rennen om het boek te kopen dat hij had aanbevolen. Tegelijkertijd kon hij een schrijver of zelfs hele groepen met de grond gelijk maken, zijn scherpe oordeel was gevreesd in heel Europa.

In 2002 verscheen dit boek, waarin de kritiker uit de titel overduidelijk was gebaseerd op Reich-Ranicki. Controverse bij onze oosterburen. Lof en hoon, kenmerk van een geslaagd boek. Het was zelfs een tijdje niet te verkrijgen, beter recept voor goede verkoop is er niet. Aangezien ik weinig goede Duitse jonge schrijvers heb gevonden in de jaren negentig toen ik toch regelmatig in Duitstalige landen vertoefde, was dit een boek dat op mijn verlanglijstje terecht kwam.

Pas jaren later herinnerde ik me dat ineens weer, toen ik het in de opruimingsbak tegenkwam. Maar aanschaffen is een ding, daadwerkelijk lezen was iets anders. Ik lees een, soms twee Duitse boeken per jaar. Dit jaar wilde ik het toch proberen. Het viel niet mee.

Snel begreep ik het plot, dat was niet zo moeilijk. Een schrijver kreeg een slechte recensie, toen even later de invloedrijke criticus Ehrl-König om het leven werd gebracht, was hij automatisch de logische verdachte. Vanuit veel verschillende oogpunten werd er gekeken naar de gebeurtenissen vlak voor de dood. Andere schrijvers, familieleden, televisiemensen, ze komen aan het woord.

Mijn Duits is best redelijk denk ik, maar dit boek ging toch grotendeels langs me heen. Ik lees de woorden, begrijp wat er staat, maar zie aan het eind van het hoofdstuk niet wat de relatie is tot de rest van het boek, de mening, de bedoeling. Dat is best jammer, want ik had best beter willen begrijpen waar de controverse nou eigenlijk vandaag kwam. Ik had graag willen mee discussiëren met anderen die het boek ook gelezen hebben. Het zal niet lukken. Ik heb het boek uitgelezen, ik begreep ongeveer waar het over ging, daar moet ik het bij laten. Jammer. Denk niet dat ik de vertaling, zo die al bestaat, alsnog zal lezen.

Citaat: “Auf dem Kühler von Ehrl-Königs Jaguar, der am nächsten Morgen immer noch vor der Villa des Verlegers stand, sei der berühmte gelbe Cashmere-Pullover, den der Kritiker in seiner Fernsehshow immer um seine Schultern geschlungen trage, gefunden worden. Von André Ehrl-König fehlte jede spur.” (p.10)

Nummer: 16-025
Titel: Tod eines Kritikers
Auteur: Martin Walser
Taal: Duits
Jaar: 2002
# Pagina’s: 219 (5820)
Categorie: Fictie
ISBN: 3-518-41378-3

Meer:
Martin Walser (wikipedia)
Tod eines Kritikers (wikipedia)
Perlentaucher (recensies)
Spiegel
Zelf lezen (PDF)

Themaweek 7: Boeken