Tags

, , , , , , , , ,

Deze wedstrijd zit al jaren in mijn topografieles. Alles zit er in. Drama, politiek, cultuur, geloof, voetbal, spanning. En dan te bedenken dat Cruijff eigenlijk niet mee zou doen. Danny was uitgeteld in dit weekend, hij wilde bij de geboorte zijn. Via een keizersnee kwam Jordy ter wereld. De beste speler van de wereld op dat moment kon meedoen aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar, Real Madrid uit.

Op de tribune zat de dictator, generaal Franco, fan van de koninklijke. Hij beïnvloedde wel eens de competitie. Scheidsrechters waren bang voor hem, de beste spelers werden automatisch naar Madrid gehaald, zijn club moest en zou winnen.

En toen kwam Cruijff. Hij bracht naar Barcelona niet alleen zijn eigen spel, de voetballer Cruijff, maar vooral een nieuwe manier van denken. Durf te winnen. Durf groot te denken. En aan zijn hand won Barcelona met liefst 0-5 in het stadion van de grote concurrent. Ze werden kampioen dat jaar.

Voor vele Catalanen was dit de wedstrijd van hun leven. Het duurde geen twee jaar meer, Franco overleed, het Catalaans, tot dan een verboden taal, mocht weer gesproken worden. De club uit de hoofdstad werd niet meer automatisch kampioen.

De hoogtepunten:

Volledige wedstrijd:

Themaweek 6: Johan Cruijff

Advertenties