Tags

, , , ,

Binnen een paar uur nadat bekend werd gemaakt dat Yuri van Gelder waren de stellingen betrokken. Bijna iedereen had zijn mening klaar. Terwijl ik (en volgens mij de meeste volgers, liefhebbers) niet meer te horen kreeg dan het feit dat hij naar huis was gestuurd vanwege een paar te veel genuttigde biertjes, vormden zich al snel twee kampen.

Kamp 1 vond dat Yuri zelf mocht weten hoe hij leefde, al zou hij elke nacht bezopen terugkomen, zo lang hij maar presteert.

Kamp 2 vond het logisch dat hij werd weggestuurd, als je je niet aan de afspraken houdt, niet leeft als een topsporter, dan hoor je niet op de Spelen.

Yuri_van_Gelder-thumb

De kampen kwamen de dagen er na niet dichter bij elkaar. Sterker nog, het ging hard tegen hard. Een petitie om hem terug te sturen naar Rio werd gestuurd, een kort geding volgde al snel. Maurits Hendriks bleek al snel een gereformeerde kostschoolhouder.

Andersom werd gewezen op het gedrag dat anderen benadeelde, dat hij de regels al vaker gebroken had en dus niets te zoeken heeft op de Spelen, waar anderen wel serieus met hun sport bezig zijn.

In de discussie ontbrak alle nuance. Niemand die wilde luisteren naar de tegenpartij. Want beide kanten hebben sterke punten. De vergelijking met Best en Gascoigne is mooi. Twee spelers waar alle voetballiefhebbers gek op waren, ondanks hun levenswijze. Meteen kun je repliceren dat beide spelers veel meer hadden kunnen bereiken als ze voor hun sport geleefd hadden.

Aan de andere kant is het stringent en rigide toepassen van regels onzinnig, niet elke sporter is hetzelfde, wat voor de een goed is, is niet automatisch goed voor de ander. Maar als je eigen trainer het voorstel doet om je weg te sturen, dan weet je dat het niet om een enkel foutje gaat, dat het niet om slechts een paar biertjes gaat.

Al met al is het voor de leek onmogelijk een goed en gedegen oordeel te geven. Jammer is dat wel gebeurd. Nog jammerder dat het überhaupt nodig was hierover te praten.

Meningen:
Thijs Zonneveld
Wilfried de Jong
Theodor Holman
James Worthy
Auke Hulst

Themaweek 5: Olympische Spelen