Tags

, , , , ,

Oorspronkelijk: zondag 26 april 2009

Op dit moment is het groot feest in Alkmaar. De kampioen AZ wordt gehuldigd. Vorige week werd AZ zonder zelf te spelen kampioen, nooit de leukste manier. Afgelopen maandag in het beste sportprogramma van Nederland, Holland Sport een filmpje van Wilfried de Jong.

De presentator was op zaterdagavond in Nimes, Frankrijk, om daar samen met Kristen Nygaard via de wereldomroep te luisteren naar de wedstrijd waarin AZ kampioen zou worden. Op mijn LiveJournal begon ik bijna zeven jaar geleden met een serie over voetbalhelden. De allereerste aflevering schreef ik over Kristen Nygaard. De Deen was de spelverdeler van het team dat in 1981 kampioen van Nederland werd. Niet mijn favoriete team, maar Nygaard was toch een van mijn favorieten.

De Jong sprak met hem, een prachtig interview. Maar ook een gesprek dat pijn deed. Die gracieuze spelverdeler met dat gouden linkerbeen is nu een oude breekbare man, nooit geheel hersteld van het auto-ongeluk midden jaren negentig. Zijn geheugen is niet meer wat het zou moeten zijn. De opstelling van het team van 1981 kent hij nog wel, maar van het huidige team kan hij geen speler noemen. De trainer kent hij wel. Louis van Gaal. Je ziet het hem denken: “Dat was die trage middenvelder van Sparta waar ik altijd goed tegen speelde”, maar hij zegt het niet.

AZ heeft dit seizoen een aantal geweldige wedstrijden gespeeld, heeft ook prachtige spelers als Dembele en El Hamdaoui. Maar wanneer AZ in 2035 weer kampioen wordt, is er niemand van dit team zo groot als Nygaard. Kan niet. Want Nygaard is een van mijn voetbalhelden. Prachtige beelden afgelopen maandag, gelukkig heeft de redactie ze ook op YouTube gezet.

Themaweek 3: uit de oude doos