Tags

, , , , ,

1904D-copertinaDe beste stats vind ik op een Russische site, maar gelukkig in het Duits.

In de eerste etappe is Deflotriere 55e en laatste. Tijdverschil staat er niet bij. Zelfde tijd als Emile Poupin dan maar? 19 uur 48 en 54 seconden achterstand op Garin.

In de tweede etappe eindigt hij als 33e, op 11 uur en 57 minuten precies van Aucouturier. Hij hield er nog 8 achter zich.

Ook in de derde etappe is hij niet laatste. Hij houdt Eugene Geay achter zich, maar verliest wel 19 uur, 20 minuten en 5 seconden.

De grootste klap kwam in de vierde etappe. Terwijl winnaar Lucien Pothier al binnen 9 uur in Bordeaux is na de laatste etappe, doen Niepceron en Tachet er dubbel zo lang over als 33e en 34e. Maar Antoine moet die dag een record hebben gevestigd. Zijn achterstand is 37 uur 4 minuten en 54 seconden. Dat is meer dan een dag langer dan de een na laatste, bijna vijf keer zo lang als de winnaar.

In de vijfde etappe herstelt hij zich. Een knappe 27e plaats op ruim 6 en een half uur (6.33.57) van Aucouturier die er bijna 17 uur over deed.

Ook in de laatste etappe een mooie 25e plaats, 9 uur en 52 minuten achter de twee koplopers.

Na allerlei diskwalificaties eindigt hij dus op de 15e en laatste plek op 101 uur, 28 minuten en 26 seconden. Dat is nog 26 seconden minder dan mijn oorspronkelijke gegevens.

De vraag is vooral wat is er gebeurd in die vierde etappe?

Le Temps heeft het over een verzengende hitte.
L’Echo de Paris heeft het niet over de etappe zelf, maar heeft wel de verdiensten van de renners. Van 925fr voor Garin en Aucouturier tot 25francs voor een vijftal renners.
Le Petit Parisien heeft een uitgebreid klassement, maar Deflotriere staat er niet in. Met de etappeuitslag in het achterhoofd is dat te verklaren. Hij was nog onderweg toen deze krant gedrukt werd.

Maar welke krant ik ook lees, nergens enige info over Antoine. Waarom verliest hij 37 uur in de kortste etappe. Verder dan gokken kom ik niet. Materiaalpech. Zo erge pech dat hij stukken heeft gelopen. Dat hij met een kapotte fiets doorliep tot het volgende dorp. Misschien heeft hij wel een dutje gedaan, wanneer je bezig bent aan zo’n zware beproeving en dan tussendoor ook nog een fiets moet repareren, dan is een paar uur slaap niet verkeerd.

Zonder enige twijfel heeft Antoine Deflotriere een geweldige prestatie geleverd. Ook al was hij dan laatste en bezit hij een record dat nooit verbroken zal worden. Zelfs met de 21 etappes van tegenwoordig zou het betekenen dat de nummer laatst elke dag weer een uur of vijf moet verliezen. Onmogelijk. Antoine blijft altijd in de boeken staan. Mooi.

Themaweek 1: wielrennen