Tags

, , , , ,

1904-mapHeerlijk is het om door oude uitslagen te neuzen, op zoek naar bijzonderheden. In de tweede Tour ooit gereden, in 1904, zijn er slechts 15 renners geklasseerd. De laatste in het eindklassement heet De Flotririere en hij eindigde op 101 uur, 28 minuten en 52 seconden. Daarmee is zijn achterstand groter dan de tijd van de winnaar, Henri Cornet (de jongste winnaar ooit) die na ruim 96 uur al over was.

Even rekenen leert me dat De Flotriere in de zes gereden etappes dus elke dag een achterstand op liep van gemiddeld net geen 17 uur. Lees goed: een achterstand van meer dan 16 uur. Elke etappe weer. In totaal reed hij dus 197 uur, 34 minuten en 47 seconden. Dat is per etappe net geen 33 uur. Dan moet er dus na elke etappe een rustdag zijn geweest, anders zijn ze al vertrokken voordat onze vriend is aangekomen van de vorige etappe.

Dat betekent zoeken. Al snel kwam ik erachter dat Antoine De Flotriere geboren werd in Tarare (een klein dorpje vlak bij Lyon) op 11 augustus 1876. Zijn naam wordt op internet vaker aan elkaar geschreven, Deflotriere, ook is het tijdverschil op Engelstalige sites een uur minder, nog altijd meer dan 100 uur.

Hij was ten tijde van deze Tour dus bijna 28 jaar oud. Maar waarom kwam Antoine nu zo veel later dan de rest binnen? Gemiddeld verloor hij elke etappe bijna 9 uur op de een na laatste. Dat is niet niets. In 1934 woont hij aan de Rue Cornemuse, nummer 5 in Vienne. Een smal straatje in een dorpje, ook weer dicht bij Lyon. Er zit een bistro in het pand, op een dikke honderd meter van de Rhône.

De Tour in 1904 werd gereden door een aantal professionals en meerdere amateurs. Deflotriere was natuurlijk een amateur. Maar wel een met doorzettingsvermogen. Net als bij de Elfstedentocht moeten de renners bij doorkomst van bepaalde dorpen of steden stempelen om te bewijzen dat ze er geweest zijn.

Zijn familienaam komt bijna niet meer voor, tussen 1916 en 1940 worden de laatste vier geboren. Of er nog een in leven is, geen idee. Maar ik wil meer weten over die ene Tour waarin hij zo ver achter kwam.

(wordt vervolgd)

 

Themaweek 1: wielrennen