Tags

, , , , ,

Goal, februari 2013

Rome, 1960. Hij was eigenlijk reserve. Ze konden geen passende schoenen voor hem vinden. Dus liep hij maar op blote voeten. Abebe Bikila, Olympisch kampioen op de marathon, alsof het een trainingswedstrijdje was ergens in Ethiopië. Vier jaar later in Tokyo was hij de eerste ooit die zijn titel verdedigde. Toen wel met schoenen overigens.

Kerstvakantie 2012. Ik heb hard nieuwe schoenen nodig en volgens sommigen ook nieuwe kleren. Gewillig laat ik me meeslepen door Enschede op een tocht langs schoenen- en klerenwinkels. Halverwege de dag heb ik al een paar schoenen in de tas en een ander paar aan mijn voeten, als me een paar bruine schoenen worden getoond. Le Coq Sportif, ooit baanbrekend nieuw merk en sponsor van Ajax. Ze leken te veel op de afgetrapte schoenen die ik nog aanhad. Twee paar nieuw was ook genoeg.

Eerste zondag van 2013. Voor GFC-ers vaste prik. Jan Schutteloop. Terwijl vele ‘broodlopers’ zich warmlopen, trekken de voetballers zich vlak voor de race om. Onderweg tijd genoeg om warm te worden. In kleedkamer twee zit de aanvoerder van het derde. Looptalent. Al maanden aangewezen als kopman van zijn team.

“Wij gaan voor je hazen Roy en dan moet jij het afmaken. De eer van je team hooghouden.” Al in de herfst begon de rest van het team. Het grootste probleem zou de lengte van het haaswerk zijn. Het einde van de parkeerplaats, maximaal de sporthal. Daarna moest Roy het zelf doen. Hij ging er niet echt op in. Maar in zijn hoofd speelde het wel. De vijf kilometer winnen, hij was er al geregeld dicht bij.

Roy BIn de kleedkamer wijst iemand naar de schoenen van Roy. “Heb je geen loopschoenen?” Ik kijk opzij en zie de bruine Le Coqs die ik twee weken geleden liet staan. Sportieve schoenen, maar zeker geen gympen, laat staan loopschoenen.

Ondanks de crisis, gaat het niet echt slecht met ons Nederlanders. Vroeger had je een paar voetbalschoenen en een paar gympen. Tegenwoordig is het al geen uitzondering dat je naast (twee paar) voetbalschoenen speciale kunstgrasschoenen hebt, zaalschoenen en loopschoenen. Voor elke gelegenheid de juiste schoenen. En die loopschoenen zijn dan nog vaak maatwerk, niet zo maar een paar van Scapino.

Niet Roy. Hij heeft schoenen die hem lekker zitten, dus gaat hij er op hardlopen. En hard loopt hij. Bij ieder ander zouden de rug of knieën al voor het klooster naar de malle moeren zijn geweest. Niet Roy. Al zijn hazen (oftewel het deel van het derde dat wel uit bed is gekomen) liggen al op achterstand. Om zich heen hardlopers. Echte hardlopers, geen voetballers die toevallig iets sneller lopen dan de rest. En hij houdt vol.

Vlak bij het sportpark versnelt hij. De laatste vijf kilometerlopers haken af. Nog een rondje om het hoofdveld en hij heeft gewonnen. Wereldprestatie. Vergelijkbaar met de blote voeten van Bikila. Later, veel later hobbelen en sjokken de andere spelers van zijn team over de finishlijn. Hij heeft de erwtensoep al op. Zijn bruine schoenen netjes opgeborgen.