Tags

, ,

Nummer  124
Artiest  Michelle Shocked
Titel  Graffiti limbo
Jaar  1988
Wikipedia  Michelle Shocked
Website  Official site
Tekst  Streetdirectory

Het komt niet vaak voor dat een nummer uit deze lijst niet te vinden is op YouTube. Bij dit nummer had ik het niet verwacht, zo obscuur is het ook weer niet. Als vaker eind jaren tachtig was het een prachtige tweemetersessie die me liet kennismaken met een nieuwe artieste. Een protestzangeres (haar naam!) die aan alle eisen van het genre voldeed. Mooie stem, kale liedjes, slechts een gitaar als begeleiding, goede teksten, dan weer poëtisch, dan weer kritisch. Een jongedame met idealen. Ik was snel onder de indruk.

Haar album ‘Short, sharp, shocked’ waar dit nummer op stond was goed, maar nog meer was ik weg van het album daarvoor The Texas Campfire tapes was precies wat het beloofde. Een jonge rebelse zangeres bij een kampvuur, je kon de krekels op de achtergrond horen, maar wat zong ze mooi.

Graffiti limbo verteld het verhaal van de jonge straatartiest Michael Stewart die door elf blanke agenten werd vermoord. Straffeloos. Tragisch verhaal met de trieste conclusie dat ‘justice is blind’.

Jaren later zag ik haar live in London. Het was leuk, maar de urgentie van de eind jaren tachtig was verdwenen. Nog later raakte ze in opspraak voor uitspraken die ze deed. Jammer. Maar niemand neemt ons het halve decennium af dat ze wel relevant was. Dat ze er toe deed.

 

Aug ’88 Short Sharp Shocked released on PolyGram (Universal) – “Graffiti Limbo” from Short Sharp Shocked from Michelle Shocked on Vimeo.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.