Tags

, , , , ,

16-018Jonas Jonasson – De 100-jarige die uit het raam klom en verdween

Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik had wel begrepen dat het een goed boek was, maar geen recensie daadwerkelijk verder gelezen dan de kop. Maar het stond op mijn E-reader, mijn backup bij reisjes, waardoor ik het gewicht van mijn bagage binnen de perken kan houden.

Al snel begreep ik dat het boek humoristisch bedoeld was. Eerlijk is eerlijk, dat lukte. Ik zat met een grijns bladzijde na bladzijde door te swipen. Allan is een geweldige hoofdpersoon. Op je verjaardag, een uur voor de grote receptie, het raam open zetten en dan op een roadtrip gaan zonder weerga. Ondertussen even vertellen over de vorige 99 jaar, waarin hij, ik kan de vergelijking niet vermijden, op een Forest Gump achtige wijze vele groten der aarde ontmoette.

De twee verhalen lopen prachtig door elkaar heen. Het levensverhaal dat elk decennium ongeloofwaardiger wordt, daarnaast de vlucht van de 100-jarige, die een verzameling vrijbuiters om zich heen verzameld en het hele land bezig houdt.

Jonasson heeft een geweldig komisch boek geschreven, met veel vaart, prachtige humor en een serieuze ondertoon, waardoor je het zelfs als satire zou kunnen lezen.

Citaat: “Inmiddels bedacht Allan dat het misschien beter was om de leiding in de dialoog te nemen voordat de oppermoordenaar een heleboel vervolgvragen ging stellen rond de liquidatie van Glenn Miller. ‘Als meneer de premier dat wil, ben ik bereid om met maximale discretie wie dan ook uit de weg te ruimen, als we kunnen afspreken dat we daarna als vrienden uit elkaar gaan.’ “ (p.265)

Nummer: 16-018
Titel: De 100-jarige die uit het raam klom en verdween (Hundraaringen som klev ut genom fonstret och forsvann)
Auteur: Jonas Jonasson
Taal: Nederlands (Zweeds)
Jaar: 2009
# Pagina’s: 358 (4606)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-5672-374-3

Meer:
Scholieren.com
Wikipedia
Trouw
Filmtrailer
Tzum
Goodreads
Koen Schyvens