Tags

, , ,

bron: goedgelovig.wordpress.com

bron: goedgelovig.wordpress.com

Na vele jaren zwartepietendiscussie, vindt de actiegroep ‘Stichting Ex-slachtoffers KerkSinten’ dat de rol van Sinterklaas in het decemberfeest ook wel eens ter discussie mag worden gesteld.

De groep, die claimt voor tienduizenden slachtoffers te spreken, brengt het volgende persbericht naar buiten:

“Ook al hebben wij veel begrip voor de achterkleinkinderen van de slaven die elk jaar weer met het slavernijverleden worden geconfronteerd dankzij Zwarte Piet, menen wij dat de aandacht voor een minstens zo groot probleem compleet genegeerd wordt door pers, social media en het grote publiek. Vele tienduizenden kinderen zijn de afgelopen halve eeuw slachtoffer geweest van seksueel misbruik door een lid van de katholieke kerk. Elk jaar vanaf half november zien zij Sinterklaas en worden hier op pijnlijke wijze aan herinnerd. Een kindervriend in een jurk met een kruis prominent zichtbaar, het is niet het beeld van een feest voor iedereen. Sommige slachtoffers hebben uit angst nooit aangifte durven doen, maar kunnen het misbruik nooit vergeten doordat ze elk jaar weer die zogenaamde heilige zien. Het Sinterklaasfeest zal voor hen nooit een echt feest worden. Ook weten zij dat vele kinderen in de toekomst met dezelfde angsten zullen worden opgezadeld en zij pleiten dan ook voor een aanpassing van het protocol.

Een kinderfeest kan het pas worden als de naam Sint verdwijnt, de religieuze symbolen van de kleding en de verplichting bij een oude man op schoot te gaan zitten. Wij zullen dan ook niet eerder rusten tot deze verwerpelijke toestanden rechtgezet zijn.”