Tags

, , , , ,

16-015Vincent Bijlo – Het pad van fortuin

Bijlo is al jaren een van de beste cabaretiers van Nederland. Hij schrijft ook prachtige boeken. Dit boekje is de integrale tekst van de gelijknamige voorstelling. En helaas, dat is een stuk minder. Teksten voor het podium of teksten in een boek, daar zit een duidelijk verschil in. Niet dat het nu ineens slecht is, dat is zwaar overdreven, maar je mist een deel doordat je met een boek in je handen zit en niet in een theaterstoel zit te luisteren.

In de titel wordt niet gerefereerd aan een later beroemd geworden bijna politicus, daarvoor is deze show al te oud. Bijlo houdt ons een spiegel voor, hij kan heel goed de samenleving analyseren en ons laten zien wat er mis gaat. Geen woordgrap bedoeld overigens.

Met plezier las ik dit boekje, even tussendoor, want lezen gaat weer een stuk sneller dan luisteren. Elk nadeel hep zijn voordeel, zei ooit iemand.

Citaat: “Kinderen moet je meeslepen naar McDonalds. Ik ben daar laatst geweest, ik had een vierdubbele Big Mac, mijn mond is drie centimeter ingescheurd. Verschrikkelijk bedrijf. Die Ronald McDonald-huizen. Kinderen vreten zich klem aan die troep, krijgen een terminale ziekte, maar die ouders mogen gratis logeren in dat Ronald McDonald-huis. De kankerweken bij McDonalds zijn nu begonnen.” (p.43)

Nummer: 16-015
Titel: Het pad van fortuin
Auteur: Vincent Bijlo
Taal: Nederlands
Jaar: 1996
# Pagina’s: 64 (3461)
Categorie: Cabaret
ISBN: 90-6806-256-5

Meer:
De woordvoerder
Achttien hoog
Eigen site
Wikipedia

Advertenties