Tags

, , , , ,

bron: twenteinsite.nl

bron: twenteinsite.nl

“ Drie van de leden van de licentiecommissie hebben een jaarkaart bij Ajax.” Hij vertelde het op een toon alsof dan alles duidelijk is. Op het feestje waar ik zondag was, waren de FC Twente fans duidelijk en eensgezind. De KNVB en Ajax spelen onder een hoedje en FC Twente moet boeten.

Waarom de Amsterdammers belang hebben bij degradatie van de kampioen van 2010 kon niemand mij uitleggen. Kijk op social media de laatste weken en het gevoel ‘wij tegen de rest’ wordt flink aangewakkerd. Alsof de hele wereld er op uit is de club uit Enschede te raken. Er is geen gesprek mogelijk. Alle rede is verdwenen.

Je zal rechter zijn en vandaag moeten oordelen of FC Twente terecht moet degraderen. Dan ben je niet te benijden. Het lijkt allemaal zo simpel, maar dat is het natuurlijk niet.

Volgens de duizenden fans heeft de club aan alle voorwaarden voldaan, als afgesproken en is de zaak afgedaan.

Volgens de licentiecommissie is ze structureel voorgelogen en kan de KNVB dit niet accepteren, ook al heeft de club de laatste maanden haar stinkende best gedaan om schoon schip te maken.

Probleem is dat de regels niet toereikend zijn. De maximale boete is nog geen halve ton, een bedrag dat elke eredivisieclub lachend opzij legt om daarmee een vrijbrief te krijgen een heel seizoen te frauderen. Koopje. Het andere uiterste is de licentie kwijtraken. Dat is wel heel drastisch. Dan speelt de doorstart van de club volgend jaar vijfde klasse, nog lager dan de twee clubs die ooit fuseerden. Uitwedstrijden in Barchem, Diepenheim en bij de buren van Phenix.

De tussenoplossing leek redelijk. Licentie kwijt. Nieuwe licentie en dus beginnen in de eerste divisie. Dan gaat de club failliet, beweren alle directeuren. Alsof een paar maanden geleden, toen Ziyech weg leek te gaan, die eerste divisie niet al heel dicht bij was.

Ik ben blij dat ik geen rechter ben. Je kunt het vandaag nooit goed doen.