Tags

, , , , ,

16-012Eduardo Sacheri – Ser feliz era esto

Ooit ontdekt toen ik in Buenos Aires door een boekenzaak dwaalde, op zoek naar mooie voetbalverhalen, Sacheri is ondertussen uitgegroeid tot een geweldige schrijver die boeken verfilmd ziet, prijzen pakt en internationale erkenning krijgt. Alleen in Nederland is zijn naam nog niet al te bekend.

Gelukkig was Gerald vorig jaar in Uruguay, van waaruit de Argentijnse hoofdstad een kort uitstapje was. En dan ook nog even aan mij denken en dit boek voor mij scoren, geweldig.

Het uitgangspunt van dit boek is niet heel origineel. Tienermeisje belt aan bij haar vader. Alleen die laatste wist nog niet dat hij een dochter had. Maar omdat moeder er niet meer is, moet hij haar helpen. Hoe bouw je een band op met een dochter, waarvan je gisteren niet eens wist dat ze er was, terwijl ze vandaag van je afhankelijk is?

Sacheri weet een heel mooi, heel lief boek te schrijven met dit gegeven. En lief wordt wel eens negatief uitgelegd, maar is heel positief bedoeld in deze. Natuurlijk gaat het niet zonder slag of stoot, is vooral de vrouw van vader erg overdonderd en niet meewerkend. Een rol als stiefmoeder ligt haar niet, ze heeft niet voor niets besloten kinderloos te blijven.

Vader, prijswinnend schrijver, doet zijn best om de twee vrouwen in zijn leven tevreden te houden, al is dat eigenlijk een onmogelijke opgave. Sofia moet natuurlijk ook wennen aan haar nieuwe leven, haar nieuwe omgeving, haar nieuwe school.

Gaandeweg het boek zie je dat de vader-dochterband groeit, sterker wordt, eigenlijk een mooi liefdesverhaal, afwijkend van de ‘normale’ liefdesromans. Dat dit ten koste van de band tussen haar vader en zijn vriendin gaat is ook onvermijdelijk.

Prachtig boek van een groot schrijver.

Citaat: “Fabiana? Dale tiempo. Lo que pasa es que le cuestan los cambios. Yo mismo, dos dias atrás no tenía ni idea de que tenía una hija.
Sofía, para sus adentros, le da la razón. Piensa en su mamá. Alguna vez habían hablado de esto.” (p.56)

Nummer: 16-012
Titel: Ser feliz era esto
Auteur: Eduardo Sacheri
Taal: Spaans (Arg)
Jaar: 2014
# Pagina’s: 245 (2873)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-987-04-3492-4

Meer:
Goodreads
Wikipedia
La pregunta de sus ojos
Lo raro empezo despues
Esperandolo a Tito