Tags

, ,

Nummer  137
Artiest  The Cure
Titel  A forest
Jaar  1980
Wikipedia  A forest
Website  The Cure
Tekst  Metrolyrics

Vrolijk word je er niet van, die muziek van The Cure. Sommige hardcore fans wilden er net zo uit zien als zanger Robert Smith. Daar werd je nog minder vrolijk van. Maar ook al was het donkere muziek, het paste ook wel weer bij de tijd. Reagan en Thatcher veranderden de wereld, heden ten dage plukken we daar nog steeds de wrange vruchten van.

A forest was de eerste hit van The Cure. Vooral in de wat alternatieve hoek, volgden er velen. Niet elk nummer werd een grote hit, maar werd binnen de beperkte doelgroep wel erg gewaardeerd. Ik zat in de jaren tachtig aan de rand van die groep. Vond de band wel aardig, kon vele nummers waarderen, maar heb geen seconde overwogen om mijn haar zwart te verven, kwartjes te zoeken in discotheken, laat staan om eyeliner te gaan gebruiken.

Desalniettemin is de band drie decennia later nog levend. Al is de relevantie compleet verdwenen. Ik zou geen nummer, geen album kunnen noemen van na 1989. Maar A forest blijft een geweldig nummer, herkenbaar, sfeervol, een teken des tijds. Mooi.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.