Tags

, ,

Nummer  138
Artiest  Pulp
Titel  Common people
Jaar  1995
Wikipedia  Common people
Website  Jarvis Cocker
Tekst  Genius

Midden jaren negentig, hoogtepunt van de Britpop. Oasis en Blur vechten om de koppositie, zoals de Beatles en de Stones ooit, maar daarnaast is er ook nog Pulp, de band van Jarvis Cocker, al jaren zoekende naar roem, erkenning en een groter publiek. En dan is er ineens dat ene nummer, dat verhaal over dat meisje uit zijn studietijd. Dat verhaal dat velen aansprak. Dat in het klassenbewuste Engeland duidelijk goed viel. Dat het anthem van de band werd. Dat de jaren negentig in een enkel lied samenvatte.

De stinkend rijke Griekse studente wil niet alleen studeren en Engels leren, maar wil tussen het gewone volk leven. Het is een aanklacht tegen het in die tijd in de mode zijnde ophemelen van alles wat normaal was. Het romantiseren van de arbeidersklasse. Cocker komt dan ook met de harde conclusie dat ze wel in een klein kamertje gaan wonen, met arbeiders om kan gaan, zelfs de kakkerlakken kan tolereren, maar dat ze nooit normaal zal worden. Ze heeft geen idee wat het betekent om arbeidersklasse te zijn.

“Laugh along, even though they’re laughing at you
And the stupid things that you do
Because you think that poor is cool”

Jarvis Cocker schreef vele prachtige nummers, maakte vele goede albums, bereikte wereldroem door Michael Jackson te beledigen, maar eeuwige roem kreeg hij door dit nummer. Dit nummer wat perfect verwoordde hoe het twintig jaar geleden was in Engeland.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.