Tags

, , , , , , ,

16-005Mart Smeets – Thuis in de Tour

Door in 2015 te herlezen, kwam ik achter. Want Smeets schrijft net zo snel als een ander leest. En als fan wil ik alles lezen, ook zijn columns die niet gebundeld worden. Ook zijn stukjes die in hoekjes van het internet terecht komen, een gastcolumn, een schnabbel. Maar vooral natuurlijk zijn boeken. Vorig jaar verschenen vanwege weer een Tourstart in Nederland. Smeets concludeert dat hij misschien wel de enige Nederlander is die daadwerkelijk aanwezig is geweest bij elke Touretappe in ons land ooit. Mooie claim, geen idee of het klopt, wel passend bij de man. Terwijl hij gewoon een feitje ziet, zal het door andere wel weer als arrogantie worden vertaald.

Het boek is verder net als vele andere boeken van Smeets. Leuk om te lezen, persoonlijke herinneringen, vooral de eerste Tour, waar hij als klein Martje aan de hand van zijn vader mee mocht, is erg boeiend. Het verhaal over de Tour van 2006 had geredigeerd kunnen worden. Nee, moeten. In de eerste vier bladzijden staan dubbelingen, worden verschillende feiten meerdere keren genoemd, zonder dat er sprake is van enige logica, enige structuur. Jammer, want ik zie de goede man zwoegend boven zijn laptop, even in een hoekje van het vliegveld, snel nog even een begin maken met het hoofdstuk, de deadline komt er aan. Een goede uitgever zou dat zijn opgevallen, zou het geredigeerd hebben.

Maar dat maakt het natuurlijk geen slecht boek. Smeets herinneringen aan Jean Nelissen, de man die hij keer op keer ophemelt, zijn prachtig. De kijkjes achter de schermen interessant en de beschrijvingen van lang vergeten renners zorgen er voor dat deze wielrenners (nog) niet definitief in de vergetelheid raken.

Citaat: “Delion was een speciale vent, een goede coureur die voor de Zwitserse formatie Helvetia reed en er in 1996 ineens de brui aan gaf. Hij was het dopinggebruik in het peloton van toen spuugzat en leverde op 1 april van dat jaar al zijn proflicentie in. Hij was altijd een voorstander van schoon rijden geweest, maar zag om hem heen steeds meer renners EPO nemen: het spul was niet traceerbaar, niet verboden en dus gebruikten velen en zwegen allen.” (p.130)

Nummer: 16-005
Titel: Thuis in de Tour
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
# Pagina’s: 221 (1157)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-94-91567-99-5

Meer Smeets:
De afrekening
Commentator
Dagboek van een sportgek
Het Dream Team
Geel
Gepakt
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Lance Factor
Netwerk
Niets is wat het lijkt
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prettig verslaafd
Prikkels
Retro
Rond de 40
Sportzomerdagboek
Sterren
De Tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Wereldtour
Zomeravondvertellingen