Tags

, , , , ,

Screen Shot 2016-02-14 at 21.24.28Goal, September 2012

Nu Murdoch de voetbalrechten in Nederland heeft opgekocht, alle clubs blij zijn met de vele extra centen en de NOS tevreden is met nog een jaar samenvattingen, kunnen we rustig concluderen dat voetbal op televisie in Nederland op de rand van een nieuw tijdperk staat. Net als in Engeland en Duitsland zal het grootste deel achter de decoder verdwijnen. Nederland was er een paar jaar geleden nog niet klaar voor, al beweerde Peter in een van zijn columns nog dat Sport7 van de buis was gezopen door een groepje GFC-ers. Maar ook hier zal het voetbal in afzienbare tijd niet meer gratis zijn.

Niet meer dan logisch overigens. Alleen omdat de NOS een karrenvracht munten aan de Uefa overmaakt moeten we kijken naar voorrondes Champions League met Anderlecht en Borrussia Mönchen Gladbach. Dat boeit de doorsnee voetballiefhebber toch niet echt? Mij in ieder geval niet. Maar ik vind het jammer dat ik binnenkort de samenvattingen pas ’s avonds laat zal zien.

Ik ben nog uit de tijd dat een wedstrijd eerst uitverkocht moest zijn voordat besloten werd of die wedstrijd ’s avonds op televisie zou komen. Dat gold voor zowel de Europacup als voor het Nederlands elftal. Een wedstrijd live kijken was erg bijzonder. Een groot toernooi was ongekend, meerdere wedstrijden in een week, het jochie dat ik was, vond het geweldig.

Ondertussen zie ik de keerzijde. Amateurclubs trekken nog maar de helft van het aantal toeschouwers omdat er altijd wel voetbal te zien is op Eredivisie Live. Sterker nog, in de kantine staat VVV tegen NAC gewoon aan, terwijl het eerste aan het voetballen is. Doodzonde. En dan schijnt het bij ons nog mee te vallen in vergelijking met sommige amateurclubs.

Een deel van het Murdoch-kapitaal zou verdeeld moeten worden onder amateurclubs. Zonder de structuur van het voetbal in Nederland, al die kleine clubs, zouden de profclubs geen spelers kunnen scouten die ze op kunnen leiden tot mogelijke profvoetballers. Ik ben voorstander van eerlijk delen, een principe dat de FIFA en UEFA als extreem vreemd hebben weggezet. Liever de nummer vier uit Engeland dan de kampioen van Denemarken, want daar hebben de sponsors niets mee.

Uiteindelijk zal ook in het voetbal de bubbel een keer barsten. Als iedereen een bedrag betaalt om wedstrijden te bekijken, is het afgelopen met de groei. Dan is de emmer vol. Merchandising, volle stadions, sponsoren en televisierechten. Op een gegeven moment kun je er nu eenmaal niet meer uitpeuren. Ik vind het niet erg. De tering en de nering komen vanzelf weer voorbij.

Zelf kijk ik trouwens bijna nooit meer negentig minuten naar een wedstrijd. Eredivisie Live ken ik alleen van gratis proefabonnementen en de kantine. De controle over de afstandsbediening ben ik al lang geleden verloren. Gelukkig kan ik op de computer ook nog het een en ander meepikken. En via sites als sportlemon, vipstand en fromsport vind ik meestal wel een livestream. Kan ik gratis kijken, met reclame er over heen en Arabisch commentaar, een minuutje (of twee) vertraging, maar wel voor niks. En in de tussentijd kan ik ook nog eens mijn mail checken, de krant lezen of een column schrijven. Deze bijvoorbeeld.

Advertenties