Tags

, , , , ,

15-059Ira Levin – De dag der dagen

Een van de beste schrijvers van spannende boeken, vooruit dan maar: thrillers, is Ira Levin. Ik heb al zijn boeken gelezen. Op de een of andere manier is dit de onbekendste. Zal er wel vooral mee te maken hebben dat het niet verfilmd is. Of dat dit het boek met de meeste diepgang is, dat kan natuurlijk ook. De grens met literatuur is overschreden, dit is meer dan een thriller, een echte dystopia.

Het meest waardeloze van een thriller is dat herlezen nooit hetzelfde kan zijn, het einde is al bekend. Toch las ik ‘This perfect day’ met veel plezier voor de tweede keer. Natuurlijk wist ik hoe het ging aflopen, al herinnerde ik me vooral het vooreinde, niet het absolute einde. Het gegeven is mooi.

De wereld is utopisch mooi. Er is geen oorlog, alle mensen gaan netjes met elkaar om, er is een computer die de wereld centraal aanstuurt en alle mensen krijgen een dagelijks spuitje waardoor niemand ziek wordt. Vriendschappen zijn mooi, maar tijdelijk, familiebanden goed, tot een van de familieleden overgeplaatst wordt. Iedereen krijgt een baan die het best bij hem of haar past, dus ook de studie die daar naar toe leidt. Geld bestaat niet, want Uni heeft alles voor je geregeld.

In deze perfecte wereld maken we kennis met Chip. Eigenlijk heet hij Li RM35MM4419, maar zijn grootvader noemt hem Chip. Deze opa zorgt er ook voor dat Chip nadenkt over een wereld waarin niet Uni alles bepaalt, maar waar mensen ook zelf nadenken. Chip wordt een buitenbeentje. Hij moet alleen kijken hoe hij het systeem kan omzeilen.

Het lijkt te lukken wanneer hij een aantal medestanders vindt, maar de groep valt uit elkaar, Chip moet zich weer aanpassen aan het ‘normale’ leven. Het mooie van dit boek is dat je je graag wil vereenzelvigen met Chip. Je ziet dat het gedroomde Utopia eigenlijk een Dystopia is. Maar hoe kun je onder de almachtige tentakels van Uni wegkomen?

Natuurlijk lukt het Chip, anders zou het boek geen doel hebben. Maar hoe en of hij daadwerkelijk vrij is als hij de vrijheid bereikt, is een mooie vraag. Daar is nog wel een discussie over te voeren.

In een zoektocht naar een betere wereld is het leuk om dit boek te lezen. Wereldverbeteraars, oordeel zelf. Niet toevallig wordt dit boek vaak in een adem genoemd met 1984 en Brave new world.

En het einde is beter dan ik me herinnerde. Ook mooi.

Citaat: “King kneep koud zijn ogen samen. ‘Wat is er zo prachtig aan het leven,’ zei hij, ‘dat het eindeloos verlengd moet worden? Wat is er zo fantastisch mooi aan het leven hier of het leven daar, dat tweeënzestig niet genoeg is in plaats van te vechtend veel? Ja, zij worden ouder dan tweeënzestig. Een van hen beweerde dat hij tachtig was en als ik naar hem keek geloofde ik het ook. Maar zij sterven ook jonger, in de dertig, zelfs in de twintig – van het werken en de smerigheid en van op hun ‘geld’ passen.’ “ (p.130)

Nummer: 15-059
Titel: De dag der dagen (orig.: This perfect day)
Auteur: Ira Levin
Taal: Nederlands (orig.: engels)
Jaar: 1970
# Pagina’s: 307 (12498)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-229-5506-0

Meer:
Wikipedia
Objectivisme
Scholieren
Lou Reed
Son of Rosemary (mijn recensie)

Themaweek 6. Herlezen