Tags

, , , ,

Drone ShadowKunst hoeft niet perse mooi te zijn. Een belangrijke misvatting. Kunst moet je aanzetten tot nadenken. Moet prikkelen. Mag provoceren. James Bridle heeft dat goed begrepen.

Zijn project Drone Shadows is op diverse plekken op deze aarde te zien. De foto hiernaast bijvoorbeeld is gemaakt in Istanbul. Hij noemt het ‘Drone shadow’. Bij oorlog hebben vele mensen nog de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw in het hoofd. Of iets moderner, de voortdurende chaos in het midden Oosten.

Maar oorlog voeren gaat tegenwoordig heel anders. Een aantal whizzkids kan vanuit hun woonkamer ergens in de VS een drone besturen die fatale gevolgen heeft voor vele slachtoffers duizenden kilometers verderop. Sterker nog, drones worden gebruikt door vele partijen, zonder dat er ooit oorlog is verklaard. Een groot gedeelte van de mensheid heeft hier geen weet van. Maar er vallen wel veel slachtoffers. Vaak ook onschuldigen, mensen die toevallig in de buurt wonen of waren. Collateral damage heet dat tegenwoordig.

Door de schaduw van een drone groot en duidelijk op straat te tekenen, worden toevallig voorbijgangers geconfronteerd met de stille oorlog. Ook voor u kan het zo maar voorbij zijn…

Bridle zet mensen voor het blok, een extreem confronterende manier van kunst. Ik vind dat goed. Vier sterren.

logorecensieprins

Themaweek 5. De Recensieprins