Tags

, , ,

Nummer  146
Artiest  Jammah Tammah
Titel  Beautiful summertimes
Jaar  1996
Wikipedia  Jammah Tammah
Website  Facebook

Eddy, Speedy, Piepke of hoe je hem ook noemt is een uniek figuur. Niet alleen staat hij drie keer, met drie verschillende bands (208 en ?) in deze lijst, hij is ook een van de weinige mensen die een accent blijft houden, ongeacht de taal waarin hij spreekt of zingt. Louis van Gaal kan dat ook. In Barcelona kwam zijn Amsterdams dwars door het Spaans heen, ook nu in Manchester lukt hem dat.

Piepke zingt in dit nummer in het Engels, maar zonder twijfel herken je het Gronings er dwars doorheen. Het geeft niet, het past bij hem, sterker nog, het geeft de band iets eigens. Na de Boegies (punk) kwam Speedy terecht in Jammah Tammah (Gronings voor Ja maar, toe maar), waar de muziek toch iets meer op Ska leek. Muzikaal gezien zijn beste band. Tegelijkertijd blijft er zijn podiumpersoonlijkheid die bepalend is voor de sfeer van de band.

Prachtige nummers in het Gronings, Engels of Spaans, het maakt hem allemaal niets uit. Het publiek ook niet, dat weet dat het een mooie avond heeft zodra de band het podium bestijgt. Helaas heb ik ze nooit live mogen zien.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.