Tags

, , , , , , , ,

15-044Gabriel Garcia Marquez – De kampioen van Colombia

Van vele boeken die ik herlas, weet ik nog wanneer ik ze voor het eerst las. Van dit boek is me alleen bijgebleven dat ik onder de indruk was. Maar of dat was vanwege de kwaliteit van het boek of vanwege het feit dat een Nobelprijswinnaar schreef over wielrennen. En dat nog voordat ‘De Renner’ als algemeen erkend eerste meesterwerk over de sport uitkwam. Ik gok dat ik het gewoon als biebboek las, een jaar of dertig geleden.

Wat ik me nog wel wist te herinneren is dat het boek weliswaar vertaald is uit het Spaans, maar oorspronkelijk onderdeel was van een verzamelbundel van Garcia Marquez, zijn journalistiek werk.

In de begindagen van zijn carrière was de Colombiaan gewoon journalist, al was hij toen ook al een buitenbeentje, niet zo maar een stukjesschrijver. Gelukkig is er veel van zijn werk uit die tijd bewaard gebleven. Zo ook deze bundel. Oorspronkelijk was het niet eens de bedoeling om een serie te schrijven over de wielrenner, maar de eerste stukken werden zo goed ontvangen, dat het voor de krant reden was om zijn sterreporter opdracht te geven de serie te rekken, meer artikelen betekende betere verkoop. Dus werden de gesprekken met Hoyas steeds uitgebreider, werden er steeds meer details bekend, die in het initiële interview nooit aan bod waren gekomen.

In de secundaire literatuur wordt zelfs betwijfeld of Marquez wel een wielerfan is, een liefhebber. Het maakt voor het boek eigenlijk niet uit. Doordat de schrijver een verhaal herkent, doordat hij het geweldig weet op te schrijven, is het onderwerp an sich niet eens het meest relevant.

Gelukkig voor de wielerliefhebbers is het onderwerp in dit geval Ramon Hoyos, een wielerkampioen van eenvoudige komaf die ook nog eens niet te beroerd was om zich uitgebreid te laten doorzagen door GGM. Dit resulteerde in een openhartig verhaal over zijn leven in en naast de koers. Een verhaal dat is uitgegroeid tot een van de klassiekers van de wielerliteratuur.

Met heel veel plezier herlezen, heel blij dat ik het boek tweedehands heb aangeschaft.

Citaat: “Zo reden we verder, ons een weg banend door de regen, de modder en de hagel; ik maar proberen hem bij de eerste de beste gelegenheid af te schudden, en hij maar aan mijn wiel blijven hangen, sterk, volhardend, grandioos fietsend. Op dat moment was ik bezig de kampioen, het idool van de massa’s, een belangrijke overwinning te betwisten: de eerste plaats in het bergklassement.” (p.86)

Nummer: 15-044
Titel: De kampioen van Colombia
Auteur: Gabriel Garcia Marquez
Taal: Nederlands (Orig.: Spaans)
Jaar: 1982 (orig.: 1954/55)
# Pagina’s: 117 (8170)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 90-290-1965-4

Meer:
Wielersportboeken
Cycling Review
Sportliteratuur

Meer GGM op gerbie.nl:
Liefde in tijden van cholera
Cronica de una muerte anunciada
Memorias de mis putas tristes
Vivir para contarla
Doce cuentos peregrinos
Por la libre
100 jaar eenzaamheid