Tags

, , , , ,

15-032Ed McBain – De legpuzzel

Herlezen van een spannend boek is altijd minder leuk dan het herlezen van een goed boek. Als een boek het moet hebben van een factor die onbekend moet blijven, dan is (een deel) van de spanning al weg, wanneer je het onbekende al weet van een vorige lezing. Aan de andere kant is de diepgang vaak ver te zoeken, waardoor het verhaal toch minder blijft hangen dan een boek dat het juist wel van het verhaal moet hebben. En dan kan het zo maar zijn dat je al vergeten bent waarom het draaide en je hetzelfde verhaal de tweede keer met dezelfde spanning leest.

Veel en vaak las ik al boeken van McBain. Ik kan het niet meer bewijzen, maar ik denk me te herinneren dat het een van zijn boeken was waardoor ik begon met het maken van aantekeningen van boeken, jaar of zestien geleden. Het resultaat is deze oneindige lijst boekenstukjes op dit blog, ondertussen de duizend gepasseerd.

Jigsaw slaat op de stukjes van een foto die bij verschillende criminelen terecht kwamen. Op de foto aanwijzingen voor de plek waar de buit van een bankoverval verstopt zou kunnen zijn. Dat de puzzelstukjeshouders (mooi woord trouwens) onderling niet tot overeenstemming konden komen is een logisch gegeven. Dat er daardoor weer genoeg gebeurd waardoor de politie in actie komt, is een onvermijdelijke fout van de wetsbrekers.

Leuk tussendoortje, mag nu op weg naar een volgende lezer. Wie?

Citaat: “Laat het nu eens uit zijn met dat gezeur, dat de politie minder tijd en energie besteedt om de dader van een moord te vinden als het slachtoffer toevallig een ex-delinquent is. Wat een idee! In dit mooie en democratische land van ons wordt onder de wet gelijkelijk bescherming geboden aan armen en rijken, de machtigen en de onderdanigen, de eerlijke burger en de misdadiger, zelfs na hun dood.” (p.109)

Nummer: 15-032
Titel: De legpuzzel (orig.: Jigsaw)
Auteur: Ed McBain
Taal: Nederlands (orig.: Engels)
Jaar: 1973 (orig.: 1970)
# Pagina’s: 160 (5736)
Categorie: Whodunit
ISBN: 90-229-1581-6

Meer McBain’s op gerbie.nl:
De man die niet besluiten kon
De pop
Killer’s wedge
Cop Hater
Jack and the beanstalk
Calypso
Jigsaw
Eighty million eyes
Hail to the chief
Guns
Lightning
Kiss
Vergiftigde liefde