Tags

, , ,

Nummer  158
Artiest  Cat Stevens
Titel  Morning has broken
Jaar  1971
Wikipedia  Morning has broken
Website  Cat Stevens
Tekst  Lyricsmode

O ironie. Het mooiste en bekendste liedje van Cat Stevens is oorspronkelijk een christelijke hymne. Voor degenen die de ironie niet zien, er is geen artiest die zo veel vreemde kritiek heeft gekregen als Stevens die zich bekeerde tot de islam. Hij trok zich terug uit de muziekwereld en veranderde zijn naam.

Yusuf Islam, zoals hij zich noemde sinds eind jaren zeventig, wilde lang niets meer met de vreemde kapitalistische maatschappij te maken hebben. Pas gaandeweg de jaren negentig verscheen hij weer wat vaker in het openbaar. Trad hij ook weer op.

Toen de ‘powers that be’ bedachten dat een nieuwe koude oorlog, nu tegen de Islam, gewenst was, moest hij zich vaak verantwoorden. Rushdie, 9/11, het hielp allemaal niets. Zelfs artiesten die een cover van hem speelden (10.000 maniacs), werden daarop aangesproken.

De algemene consensus ondertussen is gelukkig wat genuanceerder. Stevens was een geweldige singer-songwriter, zijn persoonlijke keuzes in het leven zeggen niets over zijn muziek. En die was mooi, is het nog steeds.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.