Tags

, ,

Oorspronkelijk: 8 oktober 2005

http://www.volkskrant.nl/buitenland/1128661601772.html (Volkskrant, 8 oktober 2005)

Soms is het nieuws te grappig om te laten lopen. Deze kop is zo’n aandachttrekker. Het Vaticaan bepaalt dus hoe homo’s moeten leven. Een aantal interessante vragen schiet door mijn hoofd. Waarom wil een homo überhaupt priester worden? Het Vaticaan heeft zich door de geschiedenis heen toch niet al positief uitgelaten over zijn leefstijl. De tweede vraag is leuker: Waarom drie jaar? Waarom niet twee of vier?

Ik had graag die vergadering willen bijwonen. Een tafel vol met mannen in jurken, waarvan de halve wereld vermoed en de andere helft weet dat ze eigenlijk allemaal homoseksuele gevoelens hebben. Punt 4 op de agenda, na de opening, de mededelingen en de notulen van de vorige vergadering. Ergens weten ze allemaal dat homo’s geen afwijking hebben, niet een ziekte hebben, eigenlijk zelfs normaler zijn dan zijzelf. Maar compleet uitsluiten, zoals de vorige twee millennia is gebeurd is ook gevaarlijk. Met de moderne technologie en de duizenden verborgen camera’s is het heel goed mogelijk dat onder hen iemand gefilmd is in een stadspark van Rome, op een parkeerplaats net buiten Rome, in een gaybar. Dus als ze nu eens gewoon voortborduren op het verhaal dat ze eerder vertelden: homo’s zijn niet per se verkeerd, alleen zij die praktiseren, zijn dat wel.

Het compromis moet dan bereikt worden over de definitie van praktiserend. Hoe lang moet je geen seks hebben gehad om weer niet-praktiserend te zijn? Menigeen aan de tafel ging bij zichzelf te rade. Stiekem zit er eentje zijn mondhoeken te inspecteren, hij hoopt dat niemand het gezien heeft. Maar een laatste restje zaad in die mondhoek zou hem nog meer schade doen. Uiteindelijk gaan ze stemmen. Ze nemen het gemiddelde van de meningen en ronden het af op drie hele jaren. Iemand wordt aangewezen om het persbericht te schrijven, in de volgende vergadering zullen ze dat bericht doorlezen en goedkeuren. De kerk is veel progressiever dan al die critici continu beweren!

De gedachten dwalen al weer af, de vergadering duurt gelukkig niet zo lang als toen die vorige paus nog mee moest praten. Een priester denkt aan zijn persoonlijke assistent die straks weer voor hem klaar staat. De andere aan zijn nieuwe cockring die hij vanavond eindelijk wel eens wil uitproberen.

Zomerthemaweek 5: Uit de oude doos