Tags

, , ,

Oorspronkelijk: 14 juni 2011

bron: boijmans.nl

bron: boijmans.nl

Het is Wim T. Schippers voor de zoveelste keer gelukt. Iedereen wil meepraten over zijn kunstwerk. Het gaat deze keer overigens om een kunstwerk dat al bijna vijftig jaar oud is. De vloer van pindakaas werd namelijk bedacht door de kunstenaar in 1962.

Meerdere blogcollegae hebben er al schamper over geblogd, daarmee bewijzend dat Schippers gelijk heeft. Dat kunst een aanleiding voor discussie mag, misschien wel moet zijn. Zoals het cliché zegt, over smaak valt niet te twisten. Net zo min als over de definitie van kunst. “Kunst is kunst als de kunstenaar zegt dat het kunst is”. En als het die kunstenaar lukt om pindakaas op een vloer te smeren en daar dan 30.001 euro voor te vangen: Gefeliciteerd.

Mijn definitie van kunst is eigenlijk afgeleid van een tekst van Lou Reed, die samen met John Cale een prachtig album schreef over en ter ere van Andy Warhol. In het nummer “Style it takes” komt Warhol aan het woord:

I’ve got a Brillo box
And I say it’s art
It’s the same that you can buy
In any supermarket
But I’ve got the style it takes.

Je mag het mooi vinden of lelijk, je neefje van vijf kan het ook, het is te duur, je vindt het geen kunst, allemaal oninteressante meningen. De kunstenaar kwam op een idee, een museum of liefhebber betaalt er een bedrag voor en daarmee is het per definitie kunst.

Dus als er iemand zo stom is om er over heen te lopen, dan moet er betaald worden om het kunstwerk in oorspronkelijke vorm te herstellen. Simpel.
Zomerthemaweek 5: Uit de oude doos