Tags

, , ,

Hopelijk zijn de lezers van mijn blog deze week, daar waar mogelijk, genuanceerder gaan denken over vluchtelingen. Dat je niet voor je lol je spaarcenten aan een mensensmokkelaar geeft. Dat je niet perse een arme hongerige sloeber bent wanneer je je land ontvlucht. Dat je niet naar west Europa komt om te profiteren van de sociale voorzieningen, maar dat je gewoon, net als wij, een goede toekomst op wil bouwen voor jezelf en je kinderen. Dat een asielzoeker ook gewoon een mens is. Dat er klootzakken tussen zitten, net zoals tussen degenen die hier geboren zijn. Dat er criminelen tussen zitten, die net zo goed aangepakt moeten worden als andere criminelen. Maar dat niet elke asielzoeker per definitie een misdadiger is. Dat je kind gewoon naar school kan gaan met kinderen van vluchtelingen. Dat je in de supermarkt  net als voorheen je boodschappen kan doen, zelfs als er asielzoekers binnen zijn.

Er is genoeg te vinden op het internet om meer te weten te komen over vluchtelingen. Mijn mooiste interview in Goal bijvoorbeeld, jaren geleden. Of deze Duitse nieuwslezeres die kort en bondig wat te melden heeft. Deze column van blogvriend Wouter. Sikkom. De oma van Mauro. Youp. Dutch News. Mustafa Hilali. Of dit filmpje van Karim Boulidam. Wat cijfertjes bijeengeraapt door Eric van Bentum. Of die andere blogvriend van me, Rodney over een oude voetballer.

Je kunt natuurlijk ook naar de site van Vluchtelingenwerk gaan.

Maar het best kun je gewoon eens met een vluchteling praten. Gewoon in de trein of in de supermarkt. Geloof me, het kan.

En ik sluit deze themaweek af met een citaat van Arnon Grunberg:

…waarom ik van mening ben dat migratie zo min mogelijk moet worden belemmerd. Als de context ons determineert, dan is verbetering van het eigen leven dikwijls alleen mogelijk in een andere context. Migratie is eigenlijk slechts een poging de per definitie onrechtvaardige uitkomsten van een existentiële loterij te herstellen. 

Arnon Grunberg, Wordt vervolgd, december 2014

 

 

Themaweek vluchtelingen

Advertenties