Tags

, , , , , , , ,

15-026Nick Hornby – Fever pitch

Als je herleest, moet je ook het mooiste voetbalboek niet overslaan. En dat Hornby de standaard heeft gezet met Fever Pitch, daarover is vriend en vijand het eens. Bij herlezing kom ik vele post-its tegen. Ooit schreef ik een serie over een aantal voetbalboeken voor het clubblad, maar deze werd nooit geplaatst. Op meerdere plekken probeer ik te vinden waarom ik zeventien jaar eerder deze bladzijde uitkoos, wat er bijzonder was.

Hoe verder ik het boek las, hoe minder het boek over voetbal bleek te gaan. Hornby schreef een zogenaamd ‘coming of age’-boek. Een autobiografie met Arsenal als kapstok. In de introductie beschrijft Hornby zichzelf als een ‘obsessive’, hij denkt altijd, bij elke gelegenheid aan zijn favoriete club. Toch valt het met zijn geestesafwijking wel mee, velen herkenden zichzelf in dit boek. Het werd niet voor niets door iedereen gezien als klassieker.

Hornby schrijft over het leven. Opgroeien in Engeland, in de jaren zestig en zeventig, geeft een tijdbeeld. Hij heeft het over de klassenmaatschappij, waar Britten allemaal over mee kunnen praten. De economie wordt geduid via de prijzen van voetbalwedstrijden, t.o.v. prijzen van andere dingen. Zijn wereldbeeld, hoe mannen en vrouwen tegen dingen aankijken, waar de verschillen vandaan komen, alles staat in dit boek.

Opgroeien in een gebroken gezin, het leren kennen van je vader, zoveel jaar later dan je eigenlijk zou willen, misschien wel moeten. Er achter komen dat je een halfbroer hebt. Zelf de liefde ontdekken, alles is terug te brengen tot een bepaald moment. Dat moment is altijd de wedstrijd van het weekend. Studeren, op kamers gaan, de wat-wil-ik-met-mijn-leven-vraag, het moet wel heel gek zijn, wil je niet iets herkennen in dit boek. Al zou je nog nooit een voetbalwedstrijd hebben bezocht in je leven, al zap je meteen weg zodra je voetbal op televisie ziet.

Fever Pitch is meer dan zo maar een boek over voetbal, dat lijkt me dus wel duidelijk. Tegelijkertijd kan de voetbalfan(aat) er ook veel uithalen. Het tribuneleven, op welke leeftijd sta je waar en waarom. Maar ook over hoe het veranderd op de tribunes. De spelers waar ze wat mee hebben en anderen die door fans worden gehaat. Het bijgeloof, wat in elke voetbalfan heerst.

Dit boek moet gewoon in je kast staan.

Citaat: “Typically, I remember her first game and she doesn’t: a moment ag I poked my head round the bedroom door and asked her the name of the opponents, score and scorers, but all she could tell me was that Arsenal won and Niall Quinn got one. (2-0, and the other goal came courtesy of a Charlton defender).” (p.170)

Nummer: 15-026
Titel: Fever Pitch
Auteur: Nick Hornby
Taal: Engels UK
Jaar: 1992
# Pagina’s: 247 (4674)
Categorie: Voetbal
ISBN: 0-575-05635-5

Meer:
Wikipedia
Official site (Hornby)
Goodreads
Trailer (van de film)

Meer Hornby op gerbie.nl:
How to be good
Otherwise Pandemonium
31 songs
Slam
The complete polysyllabic spree
A long way down
Juliet, Naked

Zomerthemaweek 6: Voetbal