Tags

, , , ,

armstrong geelEen mooi rijtje renners: Kurt van de Wouwer, Kurt van de Wouwer, Andrej Kivilev, Carlos Sastre, Haimar Zubeldia, Carlos Sastre, Cadel Evans.

Zou een mooie vraag zijn in een wielerquiz. Welk rijtje staat hierboven?

Leuk onderdeel van de serie die Bureau Sport maakte vlak voor de Tour de France dit jaar. De Tours van 1999 tot en met 2005 zijn op dit moment zonder winnaar. Ooit won Lance Armstrong ze, maar de overwinningen zijn hem afgenomen. Terecht stellen de heren dat een Tour zonder winnaar niet kan. Samen met Thijs Zonneveld zochten ze naar de winnaars van die jaren. Iedereen die betrapt werd op doping, al dan niet geschorst, komt niet in aanmerking.

De grootste klappen vallen in de eerste twee jaar. Tot winnaar wordt uitgeroepen de Belg Kurt van de Wouwer, die aan het eind van de Tour 1999 op de 11e plek stond, een jaar later 17e. Voor hem stonden alleen maar dopingzondaars. En zo blijkt hij ineens een winnaar.

Carlos Sastre won ooit een Tour. Maar nu blijkt dat hij er nog twee heeft gewonnen, hij staat dus in een bijzonder rijtje met Philippe Thijs, Louison Bobet en Greg Lemond.

Leuke gedachtespinsels. Maar eigenlijk ook wel jammer dat we over zo’n mooie wedstrijd, over een prachtige sport, met zoveel argwaan denken. Dat we nooit meer kunnen accepteren dat de winnaar gewoon de beste was…

Zomerthemaweek 1: Tour de France