Tags

, , , , , , , , , ,

Nummer  157
Artiest  David Baddiel, Frank Skinner and the Lightning Seeds
Titel  Three Lions (Football’s coming home)
Jaar  1996
Wikipedia  Three Lions
Website  Fantasy Football League
Tekst  ntlworld

Het programma van de heren Skinner & Baddiel was geweldig. Vrijdagavond een half uurtje slap ouwehoeren over voetbal op BBC. Hun Fantasy Football League was nog iets bijzonders in Europa, in Amerika kenden ze dat al jaren voor sporten die geschikter zijn voor spelletjes vanwege de statistieken.

Maar het televisieprogramma sloeg aan, zoals je in de kroeg of in de kantine over voetbal praat, zo maakten zij een aantal series. En toen kwam het EK 1996. Het voetbal kwam thuis. Zij werkten samen met een goede band en schreven een goed voetbalnummer. Klinkt simpel, dat is het niet. In Nederland zaten we jaren vast aan Hazes, sindsdien probeert elke volkszanger elk toernooi diens troon te bestijgen. Ook in Engeland was het niet allemaal om aan te horen. Nottingham Forest en zo.

Three Lions was het juiste nummer op het juiste moment. Een decennium na Heizel en Hillsborough was voetbal eindelijk weer van het volk. Het toernooi in Engeland was de omslag naar het moderne voetbal. Engeland vernederde het Nederlands elftal en dit nummer werd spontaan gezongen op de tribunes. Uiteindelijk won een zeer matig Duits team, is iedereen het voetbal al vergeten, maar leeft het toernooi, mede dankzij dit nummer toch nog in de herinneringen van velen.

Twee jaar later werd het nummer opnieuw uitgebracht, aangepaste tekst, voor het WK 1998 te Frankrijk. Jammer. Geen slechte versie, maar de eerste was genoeg.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.