Tags

, , , , ,

Nummer  159
Artiest  Neerlands Hoop
Titel  Nieuwe woorden leren
Jaar  1977
Wikipedia  Neerlands Hoop in Bange Dagen
Website  Neerlands Hoop (op Freek de Jonge.nl)
Tekst  Songtexte.com

In de top 212 horen de beste nummers te staan. Past daar cabaret in? Lastig. Toch is het ook kunstmatig om onderscheid te maken tussen liederen die geschreven werden voor Hilversum 3 en liederen die op een podium worden gebracht tussen conferences door.

Qua impact heeft Neerlands Hoop deze plek zeker verdiend. Ook hier moet ik weer zeggen dat ik te jong was. Als baby luisterde ik niet naar Bram en Freek. Als tiener wel. Ik ontdekte een nieuwe wereld. Als puber had dit nummer natuurlijk het meeste impact. Ongegeneerd schelden en dat ook nog eens op plaat zetten. Ik leende alle platen bij de bieb, was blij als ik nog eens ergens een plaat tegenkwam die ik zelf kon aanschaffen.

De muziek kwam natuurlijk veel beter naar voren in Neerlands Hoop Express, met daarin onder andere The Lau. Maar uiteindelijk bleef de muziek ondergeschikt aan de boodschap. Zal zeker ook hebben meegespeeld bij de uiteindelijke breuk tussen Bram (de muzikant) en Freek (de preker). Beiden hebben hun verdiensten voor de kleinkunst ook solo zeker gehad.

Zonder Neerlands Hoop zou het huidige cabaret er in Nederland anders hebben uitgezien.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.