Tags

, , , , , , , , , ,

15-009Payola Volume 2

Voetbal en literatuur kan. Wielrennen en literatuur, logisch. Maar popmuziek en literatuur is toch te ver gezocht. Het is geprobeerd, maar het is niet van de grond gekomen. Te veel muziekliefhebbers lezen nooit. Te veel literatuurliefhebbers hebben niets met muziek. De combi is te schaars voor een serie als Payola, of later Wah Wah.

En ook ik heb niet geholpen. In de ramsj, of zelfs helemaal niet. En zelfs dan las ik het pas jaren later. En dat terwijl er best wel verhalen in staan die de moeite waard zijn. Maar ook de nerdy verhalen die passen bij mannen op leeftijd die niet opgegroeid zijn en vasthouden aan de muziek als laatste strohalm van hun jeugd. Het verhaal van Brusselmans over Radiohead is leuk voor fans van de schrijver, niet voor fans van de band. Twee keer Lou Reed achter elkaar op het eind. Twee keer Dylan. Het zijn veilig gekozen onderwerpen, te weinig lef.

Juist daarom is het verhaal van Martin Bril over de Spice Girls zo geweldig. Het steekt boven de rest van de verhalen uit, zonder enige twijfel. Tijs Tummers tekent voor de nerd-award door AFTH’s De Tandeloze Tijd te analyseren, eigenlijk gewoon door te zagen. Knap, diep, maar lastig te volgen.

Citaat: “En hij besloot verbitterd dat alles wat hij daarna nog probeerde, vergeefse moeite zou kunnen zijn. En het risico van de vergeefse moeite neem je niet in Arnhem. Dan ga je naar de buurtkroeg waar de jongens van radio Bonanza en een paar duivenmelkers van de Klarendalseweg aan de bar onbeteugelbaar staan te klagen over Vitesse, Turken en opgebroken straten. Dan klaag je lekker mee.” (p.31)

Nummer: 15-009
Titel: Payola volume 2
Auteur: Diversen (Roel Bentz van den Berg, Herman Brusselmans, Thomas Verbogt, Martin Bril, Greil Marcis, Peter Pontiac, Chris Vincentius, Desanne van Brederode, Tijs Timmers, Martijn Haas, Pieter Steinz, Tom Engelshoven, Tom Harmsen, Sietse Meijer)
Taal: Nederlands
Jaar: 1997
# Pagina’s: 124 (1303)
Categorie: Muziek
ISBN: 90-5759-032-8

Meer:
Wah wah 1
Wah wah 3
Wah wah 5
Wah Wah 10
Boekblad over Wah wah en Payola