Tags

, , , ,

15-021Dimitri Verhulst – Kaddisj voor een kut

Jaren had hij het weggestopt, ook als was het geen geheim dat Verhulst zelf als kind jaren doorbracht in een soort van weeshuis. Maar toen werd hij getriggerd en was dit boek snel geschreven.

Het rauwe van de twee verhalen passen goed bij de schrijver Verhulst. Maar de mooie lijnen die in andere boeken duidelijk zichtbaar waren, mis ik in dit boek. Het ziet er uit als een gedeeltelijke therapie, het van zich af schrijven en omdat ik toch schrijver ben gooien we er een kaft omheen en verkopen we het.

Aan de andere kant is het schrijnende beeld waar instellingskinderen blijkbaar mee te maken hebben ook een maatschappijkritiek van jewelste. De cynische ouders in het tweede verhaal weten dat ze toch nooit wat van hun leven zullen maken. Gianna uit het titelverhaal is beschadigd en wordt niet oud. In welke wereld leven we dat de Gianna’s, Sarah’s en Stefaans van deze wereld zo verknipt zijn geraakt?

Dus is zelfs een stilistisch minder sterk boek van Verhulst, nog steeds de moeite waard van het lezen en zet je toch weer aan het denken. Daarmee is het dus sterker dan je na de eerste lezing doorhebt.

Citaat: “Begrafenissen duren altijd te lang. Vreemd, want het gaat tenslotte toch om een constellatie mensen die nooit meer zal worden herenigd omdat haar bindmiddel is opgelost. Je zou geneigd zijn te geloven dat er hier en daar iemand hoopt dat de pastoor een bisrondje gebeden inlast, opdat men nog een klein beetje langer samen mag zijn, zo nog heel, heel eventjes, met het lijk en al diegenen die daar op de een of andere manier een band mee hadden; maar reeds tijdens de homilie worden de gevoelens van verdriet overmeesterd door de gedachte aan koude voeten en die ontiegelijk slecht zittende stoelen.” (p.81)

Nummer: 15-021
Titel: Kaddisj voor een kut
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 159 (3692)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-4378-8

Meer recensies:
Tzum
Cobra
Boekblad.nl
Recensieweb
De Leesfabriek
De Contrabas
De Reactor

Meer Verhulst:
De laatste liefde van mijn moeder
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub standard de liege
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
De helaasheid der dingen
Problemski Hotel
De intrede van Christus in Brussel
De verveling van de keeper