Tags

, , , ,

15-020Remco Campert – Hotel du Nord

Ver in de tachtig en nog steeds extreem productief. Ik lees zijn columns graag, bewonder zijn poëzie en verbaas me dat hij ook nog tussendoor tijd heeft om een roman te schrijven. Alhoewel de omvang eerder aan een novelle doet denken.

Walter Manning is naar de Franse kust gevlucht. Zo mag je het wel noemen. Het kleine dorpje is in de winter uitgestorven, hij is een van de weinige gasten. Na 762 dagen is zijn oude vriend alcohol wel terug in zijn leven. In de tussentijd vragen vrienden zich af waar hij is gebleven.

Ondanks het relatief korte verhaal, vertelt Campert veel, ook nog eens vanuit verschillende perspectieven, vooral Nora en Walter zelf natuurlijk. Heel veel gebeurt er niet, maar het blijft boeiend. De stijl van Campert zorgt er voor dat je voelt wat er gebeurt, niet alleen leest. Niet een beschrijving, maar een sfeerimpressie. En dus zie je de oude schrijver in de koude winterwind lopen door het Franse kustplaatsje. Je voelt de druk van Nora, die net een succesvolle premiere achter de rug heeft, repeteert voor een nieuw toneelstuk, ondertussen haar zieke vader bezoeken moet en zich afvraagt waar Walter is gebleven.

Campert mag wat mij betreft de wereld nog lang verblijden met vele mooie verhalen.

Citaat: “Hij zag ook, duizelend in de hoogte, dat de wereld te immens was voor dat figuurtje en dat er geen schijn van kans was dat het in die uitgestrektheid ooit zou vinden wat het zocht, gesteld dat het wist wat het zocht, en als het al iets zocht.” (p.66)

Nummer: 15-020
Titel: Hotel du Nord
Auteur: Remco Campert
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 135 (3533)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-234-8410-3

Meer recensies:
De Contrabas
Vrij Nederland
De Groene
8 Weekly
De Reactor

Meer Campert op Gerbie.nl:
CaMu 1998
De familie Kneupma
Camu 1996
Een geschenk uit de hemel
CaMu 2000
Een ellendige nietsnut
CaMu 2002
Een liefde in Parijs