Tags

, , , , , , , , ,

15-017Ernst van Heerden – Wolk van die mooi weer

Een reisboek in het Afrikaans. Niet een taal die ik beheers, maar de taal lijkt genoeg op Nederlands om te kunnen begrijpen waar het over gaat. De extra dimensie tijdens het lezen gaat dus over de taal. Maar vooral ook over de cultuur. Hoe kijkt een Afrikaan in de jaren zestig aan tegen andere landen, andere culturen. Automatisch zit mijn hoofd dan bij apartheid, het enige systeem waar discriminatie wettelijk was vastgelegd.

De schrijver reist door Zuid Amerika, kijkt natuurlijk door een gekleurde bril en dat maakt het boek interessant. In dit geval lijkt het behoorlijk hypocriet wanneer er sociale misstanden worden aangestipt, wanneer er over armoede wordt gesproken. Toch merk je nergens dat Van Heerden bij de heersende minderheid hoort in zijn land, dat is al een hele prestatie van de schrijver. Toch, zelfs zonder foto op de binnenflap, weet je dat het verhaal geschreven is door een blanke. De taal geeft hem weg, het feit dat hij een bereisd man is nog meer. Welke zwarte Afrikaan heeft de kans gehad te reizen tijdens het Apartheidregime?

Toch is het verhaal niet echt boeiend. Een opsomming van toeristische hoogtepunten, het maakt het lezen niet echt boeiend. Totdat hij verderop in het boek de mensen bespreekt die hij tegenkomt, medereizigers en lokale bevolking. Pas dan merk je hoe hij over de wereld denkt, hoe hij rondtrok over het continent en hoe het er aan toeging in de verschillende landen.

Rio was het begin- en eindpunt van zijn drie maand durende reis, Buenos Aires was nog de grootste stad van het continent en in de grote steden kwam de auteur nog regelmatig een ‘blikkiesdorp’ tegen.

Als reisboek verre van een topper, maar door de schrijver, de tijd waarin het geschreven werd, een interessant verhaal om te lezen.

Citaat: “Met uitsondering van ’n handjievol Indiane van suiwer inheemse bloed, is die meerderheid Chilene sogenaamd mestizo, dit wil se ’n vermenging van Spaanse en Indiaanse bloed, aangevul deur Europese immigrante wat sedert die negentiende eeu in beduinde getalle na Chili verhuis het. Hier is ook tekens van ’n welvarender middelklas as elders – miskien een rede waarom die land minder onderhewig is aan dramatiese omwentelings en staatsgrepe.” (p.61/62)

Nummer: 15-017
Titel: Wolk van die mooi weer
Auteur: Ernst van Heerden
Taal: Afrikaans
Jaar: 1964
# Pagina’s: 160 (2919)
Categorie: Reizen
ISBN: nvt

Meer:
Wikipedia (Engels)
Wikipedia (Afrikaans)
Obituary

Meer Zuid-Afrikaans gerelateerde boeken:
Philip de Vos – Moenie ’n Mielie kielie nie
Audrey Blignault – Om die son te aanskou
Jan Dijkgraaf – Mandela in zijn eigen woorden
Abdelkader Benali – De weg naar Kaapstad
Tom Egbers – Twaalf gestolen jaren
Tom Lanoye – Maten en gewichten
Nelson Mandela – I am prepared to die

Advertenties