Tags

, , , , , , , , ,

15-006Mart Smeets – Niets is wat het lijkt

Verzameling columns en korte verhalen van Smeets, een van de betere. De laatste jaren had ik wel eens de indruk dat er een mapje van zijn computer werd geplukt, alle artikelen samen in een document, kaft er bij, klaar; dat is deze keer zeker niet het geval.

Zou het te maken kunnen hebben met de extra vrije tijd die de workaholic ongetwijfeld heeft sinds zijn gedwongen pensionering? Natuurlijk klust hij (schnabbelen is zo’n vervelend woord) nog regelmatig bij, als freelancer is hij nog gretig in trek, maar hij zal vast wat meer tijd hebben.

En dan kom je dus een prachtig verhaal tegen over de Brooklyn Nets, voormalig New Jersey Nets. Juiste toon, informatief, vermakelijk, duidend. Dit soort verhalen zijn de reden dat ik Smeets graag lees. Ook de opkomst en ondergang van Lin, ooit een ontzettende hype in de NBA, wordt mooi beschreven. Het verhaal achter Sweet Caroline als lijflied van de Boston Red Sox is ook een hoogtepunt. Niet toevallig zijn de beste verhalen dus over Amerikaanse sporten, daar waar we hier nog niet zo veel over weten, maar waar Smeets graag meer tijd aan had willen besteden toen hij nog bij Studio Sport zat.

Tel daar bij op veel leuke columns, een centraal thema (de titel) dat vele keren terugkomt in het boek en ik moet zeggen dat ik weer vrolijk werd van dit boek.

Citaat: “Hij zat vijf uur in de natte sneeuw en de kou, tot er ineens een auto voor hem stopte. Mourinho draaide zijn raampje open en vroeg wat Abel, de man uit L.A., daar zat te doen. De verkleumde Amerikaanse Mexicaan vertelde snel zijn verhaal en voor hij het wist had Mourinho hem een luxe hotelkamer bezorgd, hem een diner voorgezet en hem verteld dat hij zich de volgende morgen moest komen melden.” (p.118)

Nummer: 15-006
Titel: Niets is wat het lijkt
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 253 (907)
Categorie: Sport
ISBN: 978-94-91567-56-8

Meer Smeets:
De afrekening
Dagboek van een sportboek
Geel
Gepakt
Helder De Kopgroep
Het laatste geel
De Lance Factor
Netwerk
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prettig verslaafd
Prikkels
Retro
Rond de 40
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Wereldtour
Zomeravondvertellingen