Tags

, , ,

Je kunt er op wachten. De laatste jaren is het vaste prik. Ergens in Nederland wordt de twee minuten stilte op vier mei verstoord door tuigjes. Dit jaar in Bergen op Zoom, Hoofddorp en Zoetermeer. En de voorspelling dat het de komende jaren weer zal gebeuren is geen boude. Het werkt namelijk precies zoals ze hopen. Social media staan vol met allerlei verwensingen, de een nog racistischer dan de andere. De jochies hebben hun zin. Aandacht. Meer is het niet.

Vaak zijn het Marokkanen. Volgens de getuigen dan. Volgens mij zien we het niet meer zo precies. Het zijn tieners. Pubers. Misschien wel met ouders die ooit in Marokko geboren zijn, maar gewoon pubers die aandacht zoeken. En pubers die zich buitengesloten voelen, die de vijandigheid dagelijks ondervinden. Misschien ook wel opzoeken. Desalniettemin, pubers schreeuwend om aandacht. En wanneer kun je die nu beter krijgen dan tijdens twee minuten stilte. Pas als het stil is, wordt je schreeuw door iedereen gehoord. Dat het ook nog eens stil is om doden te herdenken, doden uit een oorlog die zij niet als de hunne beschouwen, is alleen maar meegenomen.

De domste reactie is dus schreeuwen om harde aanpak, militair ingrijpen, landuitzetting of andere belachelijke onderbuik gevoelens. Dat bevestigt alleen maar hun beeld. Dat is precies wat ze hopen. ‘Zie je wel dat we hier niet welkom zijn’. De oplossing is misschien niet thee drinken, zoals linkse partijen zo vaak verweten wordt, maar het gesprek aangaan is de enige mogelijkheid. Zoek waar hun schreeuw om aandacht vandaan komt. Los het probleem op en de schreeuw zal ook verdwijnen.

Criminaliteit is niet aangeboren. Je paspoort bepaalt niet je gedrag. Religie ook niet. Volgens mij heeft Willem Holleeder geen Noord-Afrikaans bloed. De Damschreeuwer ook niet. Volgens mij wordt het kindermisbruik door priesters niet van vader op zoon doorgegeven. Dus moet je iets doen aan de werkelijke oorzaken. Sociale omstandigheden. Onderhuidse discriminatie. Scholing. Pas dan kun je de problemen oplossen.

Voor alle duidelijkheid: ik keur dit gedrag niet goed. Ik vind ook dat het niet getuigt van respect. Maar een goede oplossing heb ik nog niet gezien.

Dumpert