Tags

, , , , ,

Nummer  174
Artiest  Skik
Titel  Niks is zoas ’t lek
Jaar  1997
Wikipedia  Skik
Website  Lohues
Tekst  Songteksten

Op 195 in deze lijst stond Lohues al solo. Zijn bandje staat iets hoger. Zonder enige twijfel was het zijn band. Hij schreef de teksten, de muziek, hij was de band.

Natuurlijk valt ook Skik in de categorie jeugdsentiment. Meerdere keren gingen we met een flinke groep van de voetbal naar een concert. Mooie avonden met veel drank en schitterende muziek. Drenthen en Tukkers liggen elkaar. Het dialect verschilt (al zullen velen in de Randstad het verschil niet horen), maar we begrijpen elkaar, niet alleen letterlijk. Het mooie van dit nummer is niet alleen de oosterse O, die meerdere keren terugkomt, maar ook de simpele levensles van de titel. Daarnaast speelde de band een schitterende Twee meter sessie, waarin dit lied met violen geweldig klonk, helaas niet terug te vinden online.

Vele mooie nummers van Skik vissen daardoor achter het net, van het beroemde Op Fietse via het korte Betonpaolties tot het filosofische ’t giet zoals ’t giet. Geweldige band die, na Normaal, liet zien dat dialectpop niet altijd onbenullig hoeft te zijn. Dat subtiliteit en diepzinnigheid ook in het dialect verwoord kan worden.

Ik ken een Drent die nog steeds boos is dat Skik na een aantal albums volledig in het Nederlands ging zingen..

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.