Tags

, , , ,

Logo ReadingGisteren verscheen hier mijn 999e boekbespreking. Het zijn geen recensies, want dan moet je daadwerkelijk een mening geven, objectief blijven, je verdiepen in de achtergrond. Doe ik soms wel, soms ook niet. Het zijn mijn verhaaltjes over de boeken die ik gelezen heb. In 2000 ben ik daar mee begonnen. Ik was aan het reizen, ik las een simpel whodunit verhaal. En vlak voor het einde had ik ineens door wat er ging gebeuren. Oftewel, ik kende het boek al. En aangezien ik toch net een blog was begonnen, besloot ik om de boeken die ik las eens te noteren. Eerst kort, een regel. Of twee. Al snel een alinea. En daarna een blogje per boek. Dat heb ik dus volgehouden en ruim veertien jaar later ben ik dus aangekomen bij duizend boeken.

In de tussentijd las ik natuurlijk (heel veel) kinderboeken, (flink wat) schoolboeken en andere werkgerelateerde literatuur, maar die tel ik voor het gemak even niet meer. Als ik even uit ga van het gemiddelde van ruim zeventig boeken per jaar, fanatiek lezend vanaf mijn achtste, dan gaat de teller richting de drieduizend. De twee jaar (1990 en ’91) dat ik bijhield welke boeken ik van de bieb leende, zat ik dik boven de honderd boeken per jaar. Ik hoop dat ik nog een paar duizend boeken zal lezen in mijn leven, na mijn pensioen zal ik er hopelijk ook wat meer tijd voor kunnen maken. Of ik er dan ook nog over blog?

Op 14 november 2000 verscheen de allereerste blog met daarin de boeken die ik las. Achttien meteen. Geschreven te Sydney. Via een internetcafe op mijn Daar staat dus nog niet al te veel te lezen. Ik gok dat ik een groot deel van die boeken allemaal las na de Olympische Spelen, dus tussen eind september en eind november. Boeken ruilen, tweedehands aanschaffen, alles was nodig, maar bewaren was helaas onmogelijk. Een handvol boeken per maand in mijn rugzak zou onmogelijk gaan. Het bloggen over boeken werd dus een soort openbaar geheugen. Dat hield ik vol na mijn reis. Tot en met 2004 blogde ik alleen maar in het Engels. Dus zelfs Nederlandse boeken kregen een Engelstalig blogje. In 2005 begon ik met bloggen in de taal van het boek. Dus blogde ik in het Nederlands en Engels. In mei 2011 besloot ik om alleen nog maar in het Nederlands over boeken te schrijven. Dus zelfs over boeken die ik in het Engels las, schreef ik een Nederlandstalig stukje.

Gisteren dus de 999e, morgen de 1000e. Een mooi aantal. Een indrukwekkend aantal, al zeg ik het zelf. Omdat ik een lijstje in Excel heb dat ik onregelmatig bijwerk, viel het me op dat ik vlak bij de duizend was. Sterker nog, toen ik in de herfst klaar was met aanvullen, zat ik er zo vlak bij, dat ik al kon kiezen welk boek de 1000e zou worden. Het kon, omdat ik het wist, niet zo maar een willekeurig boek zijn. Niet een tussendoortje, niet een boek dat ik meteen zou vergeten. Ik heb even moeten nadenken, maar vond toen de juiste keuze. Morgen dus, het 1000e boekverhaaltje.