Tags

, , , , ,

Nummer  176
Artiest  Gang Starr
Titel  Lovesick
Jaar  1991
Wikipedia  Step in the arena
Website  Guru Tributes
Tekst  A-Z Lyrics

Een late avond, vroege nacht. Zappen bij papa en mama in het weekend. Door de week slechts 3 zenders en dan nog slecht, in het weekend bijna dertig zenders. Inclusief MTV, die zender die ooit draaide om muziek. En die ’s nachts nog wel eens iets had dat op smaak leek. Ik bleef hangen. Wat heet, de afstandsbediening mocht terug op de tafel. Gefascineerd keek ik naar een rapper, een muziekstijl die ik tot dat moment nooit kon waarderen. Maar naast hem stond geen andere grote neger die human beatbox speelde, geen voorspelbare James Brown samples, geen militante beat. Hier stonden oude musici jazz te spelen. Twee muziekstijlen kwamen samen, vormden samen het begin van een nieuwe stroming.

De zanger bleek Guru te heten, de band was Gang Starr. Wat een geweldig idee. Muziekvernieuwers zijn er maar weinig, de meeste muzikanten zijn al blij als ze ergens een plek krijgen in een hokje, ergens bij horen. Een enkeling kan dan ook nog eens iets eigens toevoegen aan de bestaande stijl. Maar de genius bedenkt iets compleet nieuws. Guru dus.

Step in the Arena blijkt het tweede album van het duo. Lovesick was de doorbraak. Een paar jaar later ging Guru verder en gebruikte alleen nog maar muzikanten, hij had DJ Premier niet meer nodig, Jazzmattaz was geboren (hier kom ik op terug). Guru is niet oud geworden. In 2010 overleed hij, zijn laatste brief bleek controversieel. Wie mag zijn muzikale nalatenschap beheren? Hij heeft in ieder geval prachtige muziek gemaakt, daar is geen discussie over.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.