Tags

, , , , , , ,

14-047Tomas Ross – Het meisje uit Buenos Aires

Hij wordt gezien als de beste Nederlandse auteur als het om thrillers gaat. Vaak actuele onderwerpen, soms controversieel, door velen geprezen. Ik heb weinig van hem gelezen. Daar moest maar eens verandering in komen.

Het meisje uit Buenos Aires is niet die ene knappe Argentijnse die al snel de harten van vele Nederlanders veroverde en die een prominente plaats in de Nederlandse samenleving wist te verwerven. Wel gaat het om een meisje die zij kende. En aangezien er in Argentinië een hoop gebeurde eind jaren zeventig, kun je er op wachten dat de beerput een keer open gaat.

Ross heeft bewust niet gekozen voor een rechtstreekse aanval op de minister van Landbouw. Het verhaal zou te voorspelbaar zijn. En dat is funest bij een thriller, alhoewel een zekere geloofwaardigheid ook niet verkeerd zou zijn. Bij mij ging het een beetje mis bij dat laatste punt.

Want ook al leest het lekker weg, begrijp je de verhaallijn zonder problemen, qua geloofwaardigheid komen sommige hoofdpersonen een onsje tekort. Dat is ook meteen het probleem voor een Nederlandse thrillerauteur denk ik. Hoe kun je een goede kronkel in het verhaal verwerken, zonder dat de lezer afhaakt. Afhaken was geen optie, daarvoor was ik te nieuwsgierig. Maar de meeste nevenfiguren dienen alleen de rode lijn, lijken geen eigen leven te hebben, geen karakter. Zelfs Hartman is niet altijd te volgen, terwijl diens rol bepalend is voor het verhaal.

Maar toch heb ik met plezier gelezen. Een pakketje kwam stiekem mee met een official na het WK 1978, een kwart eeuw later blijkt dat een belangrijk gegeven te zijn. Carmen komt er namelijk achter dat dat pakketje iets met haar vader te maken heeft, de vader die ze nooit kende, omdat de militaire junta dat zo wilde. Maar wat is de rol van de (toen nog) toekomstige koningin in deze? En wie kan er nog informatie geven over de overleden moeder van Hartman?

Leuk. Niet meer dan dat.

Citaat: “Kunnen de foto’s trucage zijn? God, wat zou ze dat graag geloven! Wie moet ze in vertrouwen nemen? Alex zeker niet. Alex is een schat, maar het zou alleen maar méér ellende opleveren, net als toen hij haar vader verdedigde door uit een krantenartikel te citeren dat nota bene door Videla zelf was geschreven.” (p.163)

Nummer: 14-047
Titel: Het meisje uit Buenos Aires
Auteur: Tomas Ross
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 367 (9982)
Categorie: Thriller
ISBN: 9789023481577

Meer Meisjes:
Parool
Spanning Blogspot
Goodreads

Meer:
Website Ross
De klokkenluider
Take care