Tags

, , ,

Nummer  183
Artiest  Housemartins
Titel  So glad
Jaar  1987
Wikipedia  Five get over excited
Website  Facebook
Tekst  Niet gevonden

Midden jaren tachtig. New Wave had het over genomen van punk. The Cure en The Smiths waren de koningen van de betere muziek. Geen muziek waar je vrolijk van werd, hoe goed het soms ook was. En ineens was daar een bandje uit het noordoosten dat vrolijke muziek maakte. Gewoon leuke liedjes. Lekker om naar te luisteren, uitnodigend genoeg om mee te zingen. Kort maar krachtig.

Live waren ze nog beter. Niet omdat hun nummers ineens beter waren, wel omdat ze humor hadden. Zelfspot. Relativeringsvermogen. Dat was heel wat anders dan de Morrissey’s van deze wereld die zichzelf extreem serieus namen. En ook al paste het niet bij de tijd, bij de rest van mijn muzieksmaak, ik vond het gewoon leuk. Blij dat ik wat concerten op kon nemen van de radio, waarin ze heerlijk aan het slap ouwehoeren waren tussen de nummers door. Zichzelf en hun fans in de maling namen.

Een paar albums later was het al weer over. De doorstart Beautiful South (Perfect 10 of Don’t merry her) was ook de moeite waard, maar blijkt ondertussen al niet meer mooi te zijn, als The South gaan ze door blijkbaar. Ik kende die laatste band niet, kwam ik pas achter toen ik dit stukje schreef.

Terug naar de Housemartins. Welk nummer? Anxious bijvoorbeeld, omdat deze liveversie zo leuk is? Caravan of love, hit maar weer een cover of Happy Hour hun doorbraak? Ik kies voor So Glad. Een extra nummer van een mini-album (of maxi-single, ligt er aan hoe je er naar kijkt). Omdat de samenzang zo goed er uitkomt. Omdat het leuk klinkt. In dit clipje, maar nog meer op de cassettebandjes met concerten die ik vaak draaide in de jaren tachtig.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.