Tags

, , , , , ,

14-044Gary Larson – The prehistory of the Far Side

Een hele dikke. Een onhandig formaat. Maar toch lees ik het met plezier. De cartoons worden voorafgegaan door een flink verhaal. Een soort autobiografie, geschreven ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de veelgeprezen cartoons.

En dus kijk je achter de schermen, in het hoofd, in het archief en zie je de serie groeien. Van vaak geweigerd naar extreem populair. Van verwarrend naar scherp. Van kindertekeningen naar volwassen cartoons.

Larson’s succes is niet van de een op de andere dag gekomen. Hij heeft er tijden over gedaan. En dat is best gek, want ook in de oudere, ietwat krakkemiggerige tekeningen zie je het talent van de tekenaar, de humor, de maatschappijkritiek al terug. Leuk is het te lezen dat lang niet elke cartoon zo onschuldig is als op het eerste oog lijkt. Dat er aanstoot wordt genomen (met werkelijk prachtige voorbeelden van klachtenbrieven) aan relatief simpele humor, terwijl andere cartoons veel verder gaan maar blijkbaar niet door iedereen zo worden geïnterpreteerd.

De bladzijden met oorspronkelijke versie en uiteindelijke versie zijn prachtig om te zien. Soms is het een goed idee dat uiteindelijk beter wordt uitgewerkt, maar ook zie je geweldige ideeën die aangepast worden (onder druk van) en daardoor een stuk minder zijn.
14-044a
Aan het eind van het verhaal gelukkig ook nog meer dan honderd pagina’s met alleen maar cartoons. Al was dat niet eens perse nodig om dit boek een succes te maken. Larson kan in een enkel plaatje een heel verhaal vertellen. Een boek in een cartoon. Kunst met hoofdletter K.

Citaat: “To some of our readers it appears the dog is copulating with the car. To me it’s not as clear, but I think the panel is vague enough to be interpreted that way. I think both the cartoonist and his editors need to consider the possible interpretations when submitting material for newspapers that circulate broadly in the community.” (p.163)

Nummer: 14-044
Titel: The prehistory of the Far Side
Auteur: Gary Larson
Taal: Engels (US)
Jaar: 1991
# Pagina’s: 288 (9492)
Categorie: Cartoons
ISBN: 0-7515-0419-X

Meer:
Wiener dog art
The far side
Night of the crash-test dummies
Wiener dog art
The chickens are restless
Bride of the far side