Tags

, ,

Nummer  184
Artiest  Vic Chesnutt
Titel  Counting flowers on the wall
Jaar  1996
Wikipedia  Flowers on the wall
Website  Official site
Tekst  Starsclassic

Midden jaren negentig produceerde Michael Stipe van R.E.M. een album van Vic Chesnutt. Ik had nog nooit van hem gehoord. Het album About to Choke vond ik gelukkig al snel bij de bieb. Mooi. Zijn levensverhaal bleek minstens zo indrukwekkend. Op zijn 18e kreeg hij een auto-ongeluk waarbij hij verlamd raakte. Desondanks wist hij een naam voor zichzelf te maken als singer-songwriter. Prachtige, kwetsbare muziek. Sobere, breekbare nummers.

Zijn muziek kwam het beste tot zijn recht als hij alleen speelde. Gewoon Vic en een gitaar. Zoals bij het Tiny Desk Concert van de Amerikaanse publieke radio. Een soort tweemetersessies, maar dan simpeler.

Zijn albums bleken lastig te verkrijgen, maar dankzij internet kon ik toch heel wat downloaden. Te veel om allemaal achter elkaar te luisteren, ik ken vrienden die het suïcidale muziek zouden noemen. In 2009 kregen ze gelijk. Zijn vierde zelfmoordpoging slaagde. Een fatsoenlijke verzekering kon hij niet meer afsluiten, zijn medische rekeningen waren zo hoog opgelopen, hij zag geen andere uitweg.

Zo verloor de wereld een muzikaal talent dat ons gelukkig een behoorlijke aantal prachtige albums achterliet. Het nummer Counting Flowers on the Wall is behoorlijk willekeurig gekozen, hij heeft zo veel mooie nummers gemaakt. Een cover van een jaren zestig nummer van de Statler Brothers. Toen klonk het een stuk vrolijker. Dat paste niet bij Vic. Het nummer maakte hij zich wel eigen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify.