Tags

, , , , , , , ,

14-037Redmond O’Hanlon – Naar het hart van Borneo

Tijdens een vakantie met je maaltijden geregeld, zwembad en balkon en een fatsoenlijk bed, lees ik graag hoe het ook anders kan. Bijvoorbeeld hoe een van mijn favoriete reisschrijvers in 1983 de jungle van Borneo verkende. Een gebied waar wel een kaart van bestond, maar waarvan hij wist dat die kaart niet toereikend zou zijn.

O’Hanlon is de laatste jaren erg populair in Nederland, hij mag voor de VPRO op reis, in Enschede mag hij een museum inrichten en in Utrecht is hij gastspreker aan de universiteit. Gelukkig schrijf hij nog zo nu en dan een boek. En terwijl ik er al meerdere had gelezen, maar zijn reisdebuut had ik nog niet op mijn lijstje staan.

Na een korte intensieve voorbereiding vertrekt de schrijver met zijn vriend James naar Borneo. De reis er naar toe zou voor vele reizigers al te veel zijn, maar pas in het Maleisische deel van Borneo begint zijn echte expeditie. Ze huren lokale gidsen in, slaan voorraden in en gaan stroomopwaarts, steeds verder van de kust. Als verwacht kom je dan stammen tegen die hun hele leven in afzondering hebben gewoond, die geen blanke reizigers kennen.

Het leuke van O’Hanlon is dat hij daadwerkelijk geïnteresseerd is wat er om hem heen gebeurt, dat hij wil weten hoe die stammen dan leven. Dus niet als in een fout SBS programma mooie beelden willen schieten en grappige momenten creëren, maar daadwerkelijke interesse tonen. Hij heeft zeker wel humor, maar vooral ten koste van hemzelf (hij blijft een Brit) en niet ten koste van de ‘onderontwikkelde’.

Het vreemde van het boek vond ik het redelijk abrupte einde. Terwijl we eerst uitgebreide beschrijvingen lazen, dagen die hoofdstukken duurden, was het op het eind van het boek ineens afgelopen. Het doel was bereikt, nu is het klaar. Terwijl zijn observatievermogen ongetwijfeld voor veel meer mooie anekdotes zou hebben gezorgd.

Citaat: “De rivier leek ons in te sluiten: zestig meter hoge bomen verdrongen zich op de hellingen, haast tot aan de rand van het water – een ogenschijnlijk eindeloze chaos van verschillende soorten, in alle tinten groen, zelfs onder die aanhoudende gloed van de tropenzon; woekerplanten slingerden zich overal omheen, varens ontsproten in alle vertakkingen van de bomen, lianen zo dik als benen grepen in elkaar en hingen neer boven het wateroppervlak, de uiteinden dreven als wier in de stroming.” (p.44)

Nummer: 14-037
Titel: Naar het hart van Borneo
Auteur: Redmond O’Hanlon
Taal: Nederlands (orig.: Engels)
Jaar: 1986 (orig.: 1984)
# Pagina’s: 243 (7275)
Categorie: Reis
ISBN: 90-295-3213-0

Meer:
Een verteller
Boudewijn Büch over Redmond O’Hanlon
Tussen Orinoco en Amazone
Trawler

Elders op het web:
Wikipedia
Guardian
VPRO

Advertenties