Tags

, , ,

Ook ik ben geen heilig boontje. Aan het begin van de bebouwde kom laat ik regelmatig het gas los in plaats van te remmen. Maar ik erger me steeds vaker aan medeweggebruikers die asociaal gedrag vertonen en daar mee wegkomen. U kent het allemaal. Slingerend rijden omdat je geen hands free hebt. Inhalen waar het echt niet kan. Parkeren waar velen er last van hebben. Tijd voor actie. De rijdende rechter begint daarmee, rapporteert over asociale weggebruikers en bedenkt een alternatieve straf. Een officiële straf zal er wel niet inzitten.

Photobucket - Video and Image Hosting

 

Datum: 22-9-2014

Tijd: 16.00 uur

Plaats: Rand centrum Lochem

Dader: Blauwe Renault (50-JP-GJ, gekocht te Laren)

Situatie:
Soms weet je binnen een paar seconden wat voor iemand achter het stuur zit van de auto voor je.

Het is ook wel erg logisch. Op de eerste rotonde zijn er fietsers die links inhalen, wandelaars die rechts naast de auto blijven lopen. Oftewel, zelden zag ik een auto zo langzaam over een rotonde gaan.

De tweede rotonde, nog geen 100 meter verderop (wie bedenkt dat?) gaat volgens hetzelfde stramien. Extreem langzaam aanrijden. Heel erg lang wachten voordat de rotonde opgereden wordt en dan in slakkengang optrekken en meteen naar rechts gaan.

Ze hebben boodschappen gedaan, nog voor we Lochem uit zijn slaan ze van de provinciale weg af. Volgens mij heeft hij de derde versnelling nog niet gevonden. Zijn vrouw zit naast hem. Vroeger redeneerde ik dan meteen: met de auto er bij opgeteld 315 jaar. Ze kunnen er niets aan doen, als je op de boerderij woont, heb je een auto nodig. Hij kan er niets aan doen dat ze in 1935 het papiertje gewoon konden ophalen bij het gemeentehuis, dat hij nooit rijexamen heeft gedaan. Niemand kan hem ook verwijten dat hij binnenkort honderd wordt. Het gaat ze goed samen, gezellig samen oud worden.

Maar iemand moet toch wat doen? Buren, kinderen, andere familie, de huisarts, oud-collegae, iemand. Je kunt deze mensen toch niet meer de straat oplaten. Ze zijn een gevaar voor zichzelf én anderen. Dit kan alleen maar in tranen eindigen. Drie keer week een taxi bestellen is toch een stuk goedkoper en veiliger dan die eigen auto op het erf.

Straf: Voor de tweede keer in 55 afleveringen geen alternatieve straf. De oudjes valt niets te verwijten. Maar het sociale omveld wel. Maar wie welke straf verdient is te lastig te beredeneren. Maar iemand moet de verantwoordelijkheid nemen!

Advertenties