Tags

, , , , , , , , ,

14-033Mart Smeets – Gepakt

Na de onthullingen van Lance Armstrong dat ook hij een zware gebruiker was, werd journalist Mart Smeets regelmatig bedreigd. Nu kende hij al wel wat, maar dit overtrof alles. Waar de randdebielen vandaan komen vraag ik me vaak af, hoe haal je het in je botte hoofd om iemand met de dood te bedreigen omdat hij een tourwinnaar een aantal keer heeft gesproken die doping heeft gebruikt? Alsof het niets is.

Dit boek volgde. Ik had verwacht dat er zijn verhaal in zou staan. Zijn versie. Een relaas van wat hij altijd al vermoedde, maar wat pas jaren later bleek te kloppen. Of zijn verhaal over die eerste weken na de bekentenissen van Armstrong. De inleiding was leuk, interessant. Maar dan volgt op pagina 19 deel 1 van het boek, het begint met Chiapucci. Daarna het verhaal over de vete tussen Post en Raas. Huh? Wat doet dat verhaal in dit boek? Ouwe meuk opwarmen en dan niet eens in de context passend? De titel van het boek slaat ondertussen op de lezer. Meer dan 100 pagina’s oude wielerstukjes. Niks mis mee, maar was dit waar je mee komt, terwijl je op de voorkant een minzaam lachende Smeets ziet die naast een microfoon en twee pennen, zijn gereedschap, een spuit op de tafel legt? Ik snap er niets meer van.

Al decennia ben ik een groot fan van de journalist Smeets, een liefhebber die van dichtbij sporten meemaakt die ik graag zie. Iemand met een objectieve en soms kritische blik. Iemand die in razend tempo stukjes er uit ramt, tussen al zijn andere werkzaamheden door. Tientallen boeken verschijnen, vele daarvan een verzameling van stukjes. Heerlijk om te lezen. Maar als er ooit een moment was om dit niet te doen, dan was dit het. Met dit nieuws, deze voorkant, deze gebeurtenissen, een mispeer van jewelste.

Gelukkig volgde deel 2 van het boek. Vanaf bladzijde 137. Over Armstrong, Longo, Pechstein, Contador. Over Hamilton, Ricco en Thomas Dekker. En daar lees ik ineens de stukjes die ik verwachtte. De open brieven, de beschuldigingen, de harde conclusies. Daar krijgt Rasmussen ineens wel te lezen wat Smeets denkt. En eigenlijk verbaast me het eerste deel nog meer dan voorheen. Wat deden die stukjes in dit boek?

Ik kan maar een verklaring bedenken. Het boek was half af toen Lance bij Oprah op de bank ging zitten. Smeets moest ineens een ander boek schrijven, want gewoon oude stukjes uitbrengen terwijl de wielerwereld op zijn kop stond, sloeg nergens op. Maar toen hij de nieuwe stukjes schreef, de passende oude stukjes herschreef, de commentaren bij oude columns bedacht, had hij nog steeds maar een half boek. Zijn uitgever besloot om de stukjes die toch al klaar lagen er dan maar tussen te stoppen. Weliswaar geen eenheid, maar wel een wielerboek. Nieuwe foto voor de voorkant en klaar is kees. De grote massa die de boekjes van Smeets toch vooral weggaf op verjaardagen en vaderdag zou het niet eens merken. Ik gok dat de schrijver nog even geprotesteerd heeft, maar het toen maar liet. De reacties naar zijn adres bevestigden de stelling van zijn uitgever dat het volk toch achterlijk is.

Jammer, maar helaas. Onmisbaar boek dus, maar geen onbetwistbaar hoogtepunt. Had gekund. Gemiste kans.

Citaat: “We hadden het over de vleesindustrie, waar het bedriegen blijkbaar ineens ook heel gewoon was. Ikea en de vleesballetjes… verdomme, van paardenvlees. (..) De kerk bedroog, der vertegenwoordigers van de kerk, tot heel hoog in de organisatie, zwegen en logen ook. (..) En dan hadden we natuurlijk altijd nog de politiek. We namen de huidige Nederlandse regering als voorbeeld, met een constant laverende en zich aanpassende premier Rutte voorop. (..) Waarschijnlijk zijn we in een tijdsgewricht beland dat we weinige gene meer kennen, dat we massaal bedrog dúrven te plegen, gedreven door de onderhuidse drang naar meer geld en macht.” (p.249/250)

Nummer: 14-033
Titel: Gepakt
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 253 (5791)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-94-91567-35-3

Meer:
De afrekening
Dagboek van een sportboek
Geel
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Lance Factor
Netwerk
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prettig verslaafd
Prikkels
Retro
Rond de 40
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Vuur
Wereldtour
Zomeravondvertellingen