Tags

, , , , ,

14-028Sue Townsend – The woman who went to bed for a year

Ik heb vrij veel van Townsend gelezen. Ik denk onderhand alles. Blind vertrouwen heb ik dan ook in haar schrijfcapaciteiten. Toch las ik dit boek pas, nadat ze in april overleed. Ze kon niet meer verrassen. Goede boeken, maar niet meer zo scherp.

De Adrian Mole reeks heeft haar wereldberoemd gemaakt, zorgde ervoor dat ze kon schrijven wat ze wilde. Dat deed ze de ene keer geëngageerd, de volgende keer hilarisch. Maar zonder uitzondering goed.

Ook dit boek begint goed. De dag dat haar tweeling gaat studeren, het huis uitgaat, is de dag dat Eva besluit niet meer uit bed te komen. Eindelijk hoeft ze niets meer. Haar man is eerst verbaasd, dan geïrriteerd, tenslotte apathisch. De wereld om haar heen draait door, maar zij blijft in bed.

Het gegeven is leuk, want hoe onmisbaar is iedereen? Wat gebeurt er als je ineens buiten de maatschappij komt te staan? Hoe reageren mensen op een buitenbeentje? Allemaal leuke aanknopingspunten voor een leuk verhaal. Maar eenmaal halverwege vraag je je af waar het boek me mee naar toeneemt. Wat is het punt? Genoeg aanleiding voor een flinke lach, maar net iets te weinig voor de dubbele laag. Waarom waren er meer dan 400 pagina’s nodig om het punt te maken dat elke lezer er uit zal halen: of je bedoelingen naar anderen toe nou goed of slecht zijn, uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf en is de hele mensheid een verzameling egoïsten.

Best jammer, want zoals elke Engelse comedy lopen de gebeurtenissen gigantisch uit de hand, wordt er weer verschillende geïnterpreteerd en eindigt Eva in bed als een soort goeroe die de wijsheid in pacht heeft die vele anderen zoeken.

Het laatste boek van Townsend is een aanrader, maar geen hoogtepunt in haar oeuvre.

Citaat: “Was het the only normal Homo sapiens left? Did the ignorant public really expect to find people like themselves living on a planet on the far side of the cosmos? It was highly unlikely that any of these aliens wrote notes to the melkman or paid pet nuance. Didn’t these ignoramuses understand that human beings were the real aliens? (p.217/218)

Nummer: 14-028
Titel: The woman who went to bed for a year
Auteur: Sue Townsend
Taal: Engels (UK)
Jaar: 2012
# Pagina’s: 439 (4810)
Categorie: fictie
ISBN: 978-0-718-19452-9

Meer over Sue Townsend:
Wikipedia
Penguin
Guardian

Meer over dit boek:
Guardian
Independent
Female first

Meer boeken op gerbie.nl:
Queen Camilla
Adrian Mole and the weapons of mass destruction
Number 10
Adrian Mole The cappucciono years