Tags

, , , ,

Nummer  190
Artiest  Us 3
Titel  Cantaloop
Jaar  1993
Wikipedia  Cantaloop (Flip Fantasia)
Website  Us3
Tekst  Lyrics Depot

Twee compleet verschillende muziekstijlen combineren en daar wat moois van weten te maken (eerste is niet zo moeilijk, tweede wel) is een hele prestatie. Us3 slaagt er in. Jazz en HipHop resulteren in Cantaloop. Niet de eerste (volgens mij was dat GangStarr, komen we op terug), maar wel een succesvolle. Wat heet, Cantaloop haalde de hitlijsten in de VS, werd het meest verkochte nummer van het label, wordt sindsdien gebruikt in films, televisieprogramma’s en documentaires. Volgens mij heeft iedereen het nummer wel eens gehoord, al zullen velen zich dat niet realiseren.

Knap is het verslavende deuntje. Legende Herbie Hancock doet mee, al is het dan maar via een sample. De kenmerkende trompet wordt gespeeld door Gerard Presencer. Het zou bijna helemaal jazz kunnen zijn, als daar niet ineens die rap dwars doorheen gaat. Het past allemaal, het klinkt geweldig, het nummer blijft in je hoofd.

De debuutsingle blijft de groep boven het hoofd hangen. Geen nummer werd meer zo groot, geen album verkocht meer zo goed. Twintig jaar later (vorig jaar) werd het album Hand on the Torch geremasterd en opnieuw uitgebracht, nadat in 2003 ook al The Ultimate Hand on the Torch was uitgekomen. Ik denk dat de band nu dus toewerkt naar 2023, al zou bij verrassing de band ons in 2018 ook al kunnen grijpen. We zullen het zien.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212