Tags

, , , , , , ,

14-048Johan Faber – Wende

Helemaal uit, anderhalve dag. Leuk om te lezen dus, er zat vaart in, het boeide, goed debuut. En toch ging er gaandeweg wat knagen. Wat was het allemaal gezocht, wat zaten er een hoop (bewust slechte?) verwijzingen in het verhaal.

Het begint al met de titel. Wende is de hoofdpersoon. Of eigenlijk een belangrijke bijrol. Leuke meisjesnaam, tot je door hebt dat een van de belangrijkste gebeurtenissen zich afspeelt in Berlijn, tijdens de val van de Muur, 1989. Dan is het gewoon flauw. Net zoals de hoofdpersoon Peter Hemel. Himmel uber Berlin? En dan regelmatig dingen uit de hemel zien vallen. Het wordt voorspelbaar. Hemel blijkt een schrijver die bestsellers verkoopt onder een vrouwennaam. Het ligt er wel heel dik bovenop (lees Suzanne Vermeer). En als ik dan even kritisch ga denken over het verhaal, dan zitten er meerdere onverklaarbare wendingen in. Waarom spioneren zonder dat je weet waarom? Waarom is de keuze voor de kleuterjuf boven de eeuwige liefde zo slecht beschreven? Wie kan me uitleggen waarom de politicus ineens jaren later zoveel interesse toont in een gebeurtenis van jaren ervoor, die door de geschiedenis allang is achterhaald?

Aan het eind moet ik dus toch concluderen dat de vele lovende recensies die ik vond onterecht zijn. Het is een leuk verhaal, de schrijver heeft zeker potentie, maar is er in dit boek in ieder geval niet in geslaagd mij te overtuigen.

Citaat: “Wolf zwaait zijn arm naar achteren en gooit de steen over de Muur, in de richting van de Brandenburger Tor. Het projectiel beschrijft een boog boven de Oost-Berlijnse skyline, boven het span paarden, en verdwijnt dan, maar een inslag blijft uit.” (H3, p325/418)

Nummer: 14-048
Titel: Wende
Auteur: Johan Faber
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
# Pagina’s: 320 (10302)
Categorie: Fictie
ISBN: 9789038895178

Meer:
Cultuurbewust
Tzum
Recensieweb
De leesfabriek
Scholieren Boekverslag